Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Rothschild: H Ελλάδα αξιολογείται από τις αγορές - Εάν το Ιταλικό ομόλογο δεν πέσει κάτω από 2,5% ας καθυστερήσει η έξοδος έως αρχές 2019

Rothschild: H Ελλάδα αξιολογείται από τις αγορές - Εάν το Ιταλικό ομόλογο δεν πέσει κάτω από 2,5% ας καθυστερήσει η έξοδος έως αρχές 2019
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση δοκιμασίας και αξιολόγησης από τις αγορές.
Εάν το Ιταλικό 10ετές ομόλογο δεν σταθεροποιηθεί στο 2,5% η Ελλάδα να μην βιαστεί για έξοδο, ας καθυστερήσει και αρχές 2019 εκτιμάει η Rothschild που είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για τις δημοπρασίες ομολόγων.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews και είχε επαφές με την Rothschild ανέφερε ότι «ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιαστεί να δανειστεί από τις αγορές εάν η Ιταλία και τα επιτόκια δεν είναι ρεαλιστικά.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί κάτω από 2,50% και ταυτόχρονα η Ελλάδα να αποδείξει ότι στην μεταμνημονιακή περίοδο παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση δεν θα πάρει κανένα ρίσκο που δεν θα αρέσει στις αγορές αλλά μέχρι αυτό να αποδειχθεί οι επενδυτές θα έχουν την Ελλάδα στο στόχαστρο της δοκιμασίας.
Ούτως ή άλλως υπάρχει ρευστότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες και επίσης δεν χρειάζονται τα 24,1 δισεκ. ευρώ.
Κάποια στιγμή τον Οκτώβριο θα χρησιμοποιηθούν έως και 3,1 δισεκ. για να αποπληρωθούν ισόποσα δάνεια του ΔΝΤ και έτσι να μειωθεί το κόστος δανεισμού από 3,55% σε 0,89%».
Με βάση την ίδια πηγή – που προέρχεται από πολύ μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό οίκο – η Rothschild έχει συστήσει ακόμη και να καθυστερήσει η έξοδος έως τις αρχές του 2019.
Είναι αληθές ότι περισσότερο η Ιταλία και λιγότερη η κρίση στις αναδυόμενες και στην Τουρκία έχουν επηρεάσει δυσμενώς και την Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται άμεσα από την Ιταλία που εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα.
Π.χ. το 10ετές Ιταλικό είχε υποχωρήσει στο 2,92% για να επανέλθει στο 3,06% και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η αστάθεια είναι κυρίαρχο σενάριο στην Ιταλία.
Συν τοις άλλοις η Ιταλία θα δοκιμαστεί με την σύνταξη του προϋπολογισμού 2019 τον Οκτώβριο και εκεί θα φανούν προθέσεις και σχέσεις με τις Βρυξέλλες.
Οπότε οι αγορές θα παραμείνουν πολύ επιφυλακτικές.
Εάν η ένταση Ιταλίας και Βρυξελλών αυξηθεί και οι κόντρες μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευθούν και το σενάριο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές απλά θα αποκλειστεί.
Εάν η ένταση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών αποκλιμακωθεί θα έχει θετική επίδραση και στην Ελλάδα και ίσως τότε θα επανεξεταστεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές.
Βέβαια η Ελλάδα δεν επηρεάζεται μόνο από την Ιταλία.
Η κυβέρνηση στην μεταμνημονιακή περίοδο θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Coeure της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει η Ελλάδα με τις αγορές δεν θα είναι ούτε ευχάριστος, ούτε εύκολος.
Οπότε η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση δοκιμασίας και αξιολόγησης από τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης