Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιλεκτικές αγορές από AQR capital και Emerging Markets index funds ανέβασαν το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την αύξηση των short

Επιλεκτικές αγορές από AQR capital και Emerging Markets index funds ανέβασαν το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την αύξηση των short
Ενώ το χρηματιστήριο ενισχύεται, αυξάνονται και οι short θέσεις στις τράπεζες.
Ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα υπάρξουν έως 80 εκατ ευρώ εκροές από πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές και λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών της MSCI στο ελληνικό χρηματιστήριο….οι πωλήσεις έχουν φθάσει περίπου στα 45 εκατ και η έκπληξη…ορισμένα funds αγοράζουν Ελλάδα.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Με βάση ορισμένες πληροφορίες υπήρξε ένα κύμα αγορών από το AQR capital management ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως σε ελληνικές μετοχές ενώ ορισμένα index funds που επενδύουν στις αναδυόμενες, ανακάλεσαν τα σχέδια πωλήσεων.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές (Emerging Markets Index Funds) έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Ελλάδα – και όχι μόνο – επειδή βλέπουν σταθεροποίηση στην τουρκική λίρα – τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία 6,10 λίρες Τουρκίας ανά δολάριο.
Πρακτικά λοιπόν η σταθεροποίηση της Τουρκίας και της λίρας αλλά και των υπολοίπων αναδυόμενων αγορών....επέβαλλαν αλλαγή στρατηγικής σε ορισμένα funds των αναδυόμενων αγορών οπότε η εκτίμηση για το εύρος πωλήσεων έχει αναθεωρηθεί.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Vanguard και Fidellity.

Βέβαια το bankingnews είχε αναφέρει ότι τα 80 εκατ πωλήσεις θα αποδειχθούν λίγες ή πολλές ανάλογα με το εάν θα υπάρξει όξυνση ή βελτίωση της κατάστασης στις αναδυόμενες αγορές.
Η παρουσία του AQR Capital Management η οποία γενικώς είναι σπάνια στην Ελλάδα δεν είναι σαφές εάν θα έχει διάρκεια ή σε τι βάθος είναι αυτές οι αγορές.
Το γεγονός ότι έχει διαρρεύσει ότι το AQR Capital – μεταξύ άλλων – έχει αγοράσει είναι μάλλον στοιχείο ότι έχουν τελειώσει οι αγορές του.
Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο από τις 700 μονάδες βρέθηκε στις 730 μονάδες ή άνοδος +4% - και που τεχνικά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 750 μονάδες – πραγματοποιείται στην εξής συγκυρία
1)Επικρατεί σχετική σταθερότητα στις αναδυόμενες αγορές.
2)Ενώ το χρηματιστήριο ενισχύεται, αυξάνονται και οι short θέσεις στις τράπεζες.
Π.χ. το Oceanwood Capital Management έχει short θέσεις – που αυξάνει μάλιστα – στην Alpha bank, Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Το Lansdowne έχει short θέσεις στην Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ ενώ το Marschall έχει short θέσεις στην Πειραιώς.
Όμως και με όρους ομολόγων ενώ καταγράφεται μια βελτίωση τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,17%...στην Ιταλία η επιδείνωση είναι σημαντική καθώς το 10ετές από 2,93% έχει αναρριχηθεί στο 3,10%.
Έχει επισημανθεί ότι η διαφορά μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και του 10ετούς Ιταλικού κινείται μεταξύ 110 και 120 μονάδων βάσης ή 1,10% με 1,20%.
Οπότε εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην Ιταλία….τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα σχεδόν έχουν μηδενιστεί.
Υπό αυτό το πρίσμα…καταγράφονται ορισμένες σποραδικές αγορές που δίνουν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ταυτόχρονα το βρετανικό fund που πουλούσε τράπεζες και ειδικά Eurobank τελείωσε όπως έγκαιρα είχε διαγνωστεί.
Τι πρόκειται να συμβεί;
Δεν υπάρχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια στο ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και εάν αυτή η αναλαμπή κρατήσει περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης