Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed «βλέπει» η S&P για το 2018

Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed «βλέπει» η S&P για το 2018
Η Fed θα αυξήσει δύο ακόμη φορές τα επιτόκια εντός του 2018, σύμφωνα με την S&P
Δύο ακόνη αυξήσεις επιτοκίων (τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης εκάστως) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) αναμένει για το τρέχον έτος η Standard & Poor's, εκτίμηση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντίστοιχη της Τράπεζας αλλά και της πλειοψηφίας των αναλυτών.
Να σημειωθεί πως, πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump ανέφερε πως θα επικρίνει τη Fed αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων», ενώ, σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Τράπεζας, αρκέστηκε στο να πει ότι «η Fed πρέπει να πράττει ότι είναι καλό για τη χώρα».
Επίσης, σημείωσε πως η Fed πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον.
Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αυξήσει δυο φορές (από 25 μονάδες βάσης) εντός του 2018, μέχρι στιγμής, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.
Στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2018, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του εύρους επιτοκίων στο 1,75%-2%, η Fed έκανε λόγο για μία ισχυρή αμερικανική αγορά εργασίας που ολοένα βελτιώνεται.
Όπως σημειώνεται, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ διογκώνεται με έντονο ρυθμό, η αύξηση των μισθών είναι εξίσου ισχυρά, ενώ η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι σταθερές επενδύσεις των επιχειρήσεων, αυξήθηκαν έντονα, επίσης.
Σε δωδεκάμηνη βάση, τόσο ο κανονικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα και καύσιμα) παραμένουν κοντά στο 2%, ενώ οι δείκτες για τις προσδοκίες μακροπρόθεσμα δεν έχουν μεταβληθεί.
Η Τράπεζα εκφράζει τις ανησυχίες της για τις εμπορικές εντάσεις που απορρέουν από τις προστατευτικές πολιτικές της Ουάσιγκτον.
«Η Fed επιμένει στην πλήρη απασχόλησης και τη σταθερότητας των τιμών.
Θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια όταν θα επιτευχθεί η αναγκαία επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό (σσ: στόχος στο 2% μεσοπρόθεσμα).
Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές φαίνονται σχεδόν ισορροπημένοι», σχολιάζει η Τράπεζα.
«Η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει ευνοϊκή, υποστηρίζοντας έτσι τις έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%», συμπληρώνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζεται μία αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης