Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Τέσσερις λόγοι για να επενδύσετε τώρα στις αναδυόμενες αγορές

MarketWatch: Τέσσερις λόγοι για να επενδύσετε τώρα στις αναδυόμενες αγορές
Οι αποτιμήσεις σε αρκετές αναδυόμενες αγορές είναι, πλέον, ιδιαίτερα χαμηλές, τονίζουν οι αναλυτές
Την άποψη ότι έχει φθάσει η ώρα οι επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, εκφράζει σε ανάλυσή του η αμερικανική οικονομική – χρηματιστηριακή ιστοσελίδα  MarketWatch.
Όπως τονίζει οι αναδυόμενες αγορές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι φθηνές.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχώρησε 20% από τα υψηλά επίπεδα που είχε φθάσει στα τέλη Ιανουαρίου 2018, ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 είχε εμφανίσει απώλειες μόλις 1%.
Παράλληλα καταγράφονται τέσσερις λόγοι στους οποίους θα στηριχθεί η ανοδική αντίδραση των αναδυόμενων αγορών το επόμενο διάστημα.

1. Το δολάριο θα αποδυναμωθεί

Ενώ τα προβλήματα στην Τουρκία έφεραν εκ νέου τις αναδυόμενες αγορές στα πρωτοσέλιδα του Τύπου για αρνητικούς λόγους, ουσιαστικά οι εν λόγω αγορές έχουν υποχωρήσει περισσότερο εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο 2018.
Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές με δύο τρόπους:

- Πλήττει τις πωλήσεις των επιχειρήσεων

- Κυβερνήσεις και εταιρίες των αναδυόμενων αγορών έχουν χρέη σε δολάρια, το οποίο καθίσταται ακριβότερη την αποπληρωμή τους όταν το δολάριο ενισχύεται.

Το δολάριο, όμως, ακολουθεί πορεία διόρθωσης κάτι το οποίο θα ευνοήσει τις αναδυόμενες αγορές.
Αιτία της πτώσης του δολαρίου είναι το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου και η συνεχιζόμενη κόντρα ΗΠΑ και Κίνας.

2. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα διατηρηθεί

Αρκετοί επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές και επιλέγουν τις ΗΠΑ ως «καταφύγιο», καθώς φοβούνται ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς αρκετές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα, λαμβάνουν μέτρα στήριξης των οικονομιών αλλά και του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.

3. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν φθηνές αποτιμήσεις

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index διαπραγματεύεται με P/E 11, δηλαδή στον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
Όμως η σύνθεση του δείκτη έχει αλλάξει αρκετές φορές την τελευταία 10ετία, ενώ πλέον διαθέτει νέες εταιρείες, όπως οι τεχνολογικές Alibaba, Tencent και Samsung Electronics
Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη – με «έξοδο» βιομηχανιών και «ένταξη» επιχειρήσεων τεχνολογίας και άλλων πιο σύγχρονων κλάδων αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

4. Δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης από την Τουρκία

Ο φόβος για μετάδοση της τουρκικής κρίσης είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών.
Όπως υποστηρίζει, πάντως, ο David Hensley, οικονομολόγος της J. P. Morgan δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, με δεδομένο ότι το trading μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι και τόσο διευρυμένο.
Τη μεγαλύτερη έκθεση στο τουρκικό χρέος την έχουν ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον Hensley να τονίζει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι έχουν καλή κεφαλαιοποίηση και θα μπορέσουν ανταπεξέλθουν σε μία κρίση προερχόμενη από την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης