Επιχειρήσεις

Οι ανακοινώσεις της Τιτάν για την Τουρκία και η δημιουργία εντυπώσεων

tags :
Οι ανακοινώσεις της Τιτάν για την Τουρκία και η δημιουργία εντυπώσεων
Η ανταλλαγή περιουσιακών και οι λεπτομέρειες που λείπουν
Η Τιτάν ανακοίνωσε ότι αποκτά τον έλεγχο της κοινοπραξίας που έχει στην Τουρκία.
Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο τίτλος της ανακοίνωσης γιατί όποιος έμπαινε στον κόπο να διαβάσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα διαπίστωνε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και επιπλέον δεν ανακοινώνεται τίμημα.
Ειδικότερα η Τιτάν προβαίνει σε μια κίνηση που ναι μεν αυξάνει τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία (50-50) που είχε στην Τουρκία αλλά η κοινοπραξία έχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία.
Ειδικότερα όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει «Η κοινοπραξία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S., η οποία ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Cem Sak και κατά 50% στον Τιτάνα από το 2008, διατηρεί σήμερα ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας 1,5 εκ. τόνων τσιμέντου, μια μονάδα άλεσης δυναμικότητας 0,6 εκ. τόνων τσιμέντου, καθώς και 3 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος».
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε προβλέπει την απόκτηση από τον Τιτάνα επί πλέον ποσοστού 25% της κοινοπραξίας και συγχρόνως, τη διάθεση του ποσοστού 50% που διατηρεί στη μονάδα άλεσης.
Δηλαδή η Τιτάν θα έχει το 75% μιας εταιρίας που δεν έχει πλέον τη μονάδα άλεσης αλλά θα της μείνει το εργοστάσιο και οι 3 μονάδες παραγωγής έτοιμού σκυροδέματος.
Με βάση την ανακοίνωση πρόκειται για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων καθώς δεν αναφέρεται πουθενά τίμημα ενώ πλανάται το ερώτημα πως ενισχύεται η εταιρία στην Τουρκία που πλέον ο Τιτάν θα κατέχει 75% από τη συναλλαγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η Τιτάν το 2017 η Adocim πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 236,3 εκ. Τουρκικών Λιρών (€57 εκ.), λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 44,7 εκ. Τουρκικών Λιρών (€10,8 εκ) και καθαρά κέρδη 4,1 εκ Τουρκικών Λιρών (€1 εκ). Βεβαίως δεν διευκρινίζεται αν τα μεγέθη αυτά είναι προσαρμοσμένα στη συναλλαγή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης