Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την πώληση του Υγεία, θα εξεταστεί υπό όρους και η πώληση της Attica Group με στόχο 380-400 εκατ. και ο ρόλος Fortress

Μετά την πώληση του Υγεία, θα εξεταστεί υπό όρους και η πώληση της Attica Group με στόχο 380-400 εκατ. και ο ρόλος Fortress
Ποιο είναι το μέλλον της MIG και των θυγατρικών που ελέγχει; - Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν προσεχώς
Στις 25 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση της MIG για να εγκρίνει την διάθεση του Υγεία στο fund CVC.
Η γενική συνέλευση είναι εξ αναβολής καθώς ο Muller γερμανός επενδυτής και η Deutsche bank που επίσης ενεργεί για τον Muller που επί της ουσίας συνεργάζονται με τον επιχειρηματία Θ. Τζώρτζη είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην πώληση του Υγεία.
Είναι αλήθεια ότι εάν ζούσε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος το Υγεία δεν θα πωλείτο καθώς θα είχε αναζητηθεί άλλη εναλλακτική λύση π.χ. στρατηγικός επενδυτής στην MIG και ριζική αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου και των θυγατρικών συνολικού ύψους 1,78 δισεκ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση υπό τον Θανάση Παπανικολάου έκρινε ότι έπρεπε να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο ώστε να μειωθεί ο δανεισμός και η πίεση που ασκεί η Πειραιώς στον όμιλο.
Το CVC αγόρασε το Υγεία, το οποίο – και ορθώς – θα διατηρήσει την τωρινή ικανή διοίκηση του Υγεία –
Το CVC έχει κεφάλαια αλλά δεν έχει τους ανθρώπους για να τρέξουν το project οπότε εύλογα διατηρεί το επιτυχημένο management του Υγεία.
Από την άλλη ο Θανάσης Παπανικολάου ο CEO της MIG πήρε μια απόφαση σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με ένα στόχο να μειώσει το βάρος στην MIG την εταιρία συμμετοχών.
Προφανώς και ο Παπανικολάου θα ήθελε αντί να πουλάει να αγοράζει εταιρίες και να αυξάνει τον ισολογισμό της MIG αλλά όταν η Πειραιώς είναι βασικός μέτοχος και βασικός δανειστής η πίεση που ασκείται διαμορφώνει τις τελικές λύσεις.
Ο Παπανικολάου είχε την υποχρέωση να πετύχει το καλύτερο τίμημα για το Υγεία και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε αν και είναι αλήθεια βοήθησαν οι θεατρινισμοί Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών.
Το deal υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να γίνει στο Υγεία, αλλά οι άλλες συνθήκες είναι οι ιδανικές που αφορούν μια άλλη εποχή.
Στο σήμερα η πώληση ήταν μονόδρομος οπότε το τίμημα ήταν το σημείο αναφοράς και το τίμημα ήταν καλό.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Πριν λίγο καιρό το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι θα πραγματοποιείτο μια συνάντηση μεταξύ του Constantine Michael Dakolias (ελληνικής καταγωγής) Chief Investment Officer του αμερικανικού fund Fortress και του Χρήστου Μεγάλου του CEO της Πειραιώς.
Η συνάντηση δεν επικεντρώθηκε μόνο στην υπόθεση Libra Group του επιχειρηματία Λογοθέτη, προφανώς και ήταν βασικό θέμα συζήτησης γιατί το Libra έχει διαδραματίσει πολύ θετικό ρόλο με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί.
Η συνάντηση αφορούσε και την Attica Group καθώς το Fortress είναι εκ των βασικών μετόχων με ομολογιακό και με ρόλο στην εταιρία.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Attica Group έχει αξία 380-400 εκατ ευρώ.
Το Fortress δίνει περίπου 330 εκατ οπότε για να γίνει deal η προσφορά του αμερικανικού fund Fortress θα πρέπει να αυξηθεί.
Το βασικό ερώτημα είναι πρέπει να πουληθεί η Attica Group και εάν πουληθεί δεν χάνει τις δύο πιο σπουδαίες εταιρίες της η MIG;
Η MIG έχει εκπονήσει μέσω του Κυριάκου Μάγειρα διάφορα εναλλακτικά σενάρια για το Attica Group και την MIG.
Ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδιαίτερης σημασίας από ότι αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Η ουσία πάντως είναι η εξής
1)Πρέπει να παραμείνει η MIG ως εταιρία συμμετοχών;
2)Η Πειραιώς βλέπει την οπτική γωνία της τράπεζας και όχι την οπτική γωνία της MIG μήπως πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή;
3)Πόσες εταιρίες πρέπει να πουληθούν από την MIG γιατί με την ίδια λογική και η Vivartia έχει σειρά έναντι 650 με 680 εκατ ευρώ.
Το βασικό ερώτημα συνεχίζει να υφίσταται.
Πρέπει να παραμείνει η MIG;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη ναι πρέπει να παραμείνει χωρίς καμία αμφιβολία αλλά πρέπει να υπάρξει πλήρης απεξάρτηση από την Πειραιώς.
Μόνο εάν φύγει η Πειραιώς από την μεγάλη και μικρή εικόνα η MIG μπορεί να έχει νέο στρατηγικό όραμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης