Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,3%
Περαιτέρω άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία για τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (24/8) στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, με τα στοιχεία ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 0,7% τον Ιούνιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στο 1%.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβητες τιμές των τροφίμων, σημείωσε ετήσια άνοδο της τάξεως του 0,8%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύσκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με το 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ο συνολικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 0,1%.
Η υποτονική αύξηση των μισθών και των τιμών έχει οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο να επεκτείνει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, παρά τους κινδύνους μίας τέτοιας πολιτικής, όπως είναι το πλήγμα στα κέρδη των τραπεζών από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Τον περασμένο μήνυμα, η Bank of Japan παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός δεν θα φθάσει τον στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2021, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα ώστε να καταστήσει το πλαίσιο πολιτικής περισσότερο βιώσιμο.
«Η άνοδος στις τιμές καταναλωτή παραμένει καθοδηγούμενη από τον πληθωρισμό στα νωπά τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υποτονικός», σχολίασε ο ανώτερος οικονομολόγος της Ιαπωνίας στην Capital Economics, Marcel Thieliant, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν ενόψει της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων το επόμενο έτος, αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο του 2% της Bank of Japan».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης