Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η τουρκική κρίση έχει βγει από το ραντάρ των αγορών - Κίνδυνος για επιδείνωση

HSBC: Η τουρκική κρίση έχει βγει από το ραντάρ των αγορών - Κίνδυνος για επιδείνωση
Σύμφωνα με την HSBC, αν και η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει βγει από τα ραντάρ, δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί
Μπορεί η κρίση στην τουρκική οικονομία να φαίνεται ότι έχει καταλαγιάσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Κι αυτό γιατί -όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η HSBC- υπάρχουν πολλά σημάδια που προμηνύουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλή.
«Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, ένα πιο δύσκολο εξωτερικό σκηνικό αλλά και η αδυναμία και αστάθεια στην τουρκική λίρα έχουν περιορίσει την πιστωτική ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αύξηση των καταναλωτικών δανείων έχει επιβραδυνθεί από το 20% στα μέσα του προηγούμενου έτους στο 14% σε ετήσια βάση.
Πιο σημαντική όμως είναι η επιβράδυνση στα εμπορικά δάνεια, με τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί κάτω από το μηδέν στα μέσα Αυγούστου, ο χαμηλότερος ρυθμός μετά το 2009.
«Ως αποτέλεσμα η συνολικά αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί στο 4% σε ετήσια βάση, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός που έχει σημειωθεί μετά το 2015» επισημαίνεται στην ανάλυση της HSBC.

Screen Shot 2018 08 24 at 08.50.08

Αν και η υπερβολική πίστωση μπορεί να είναι αρνητική για μια οικονομία, επιτρέπει σε νοικοκυριά να καταναλώσουν περισσότερα και επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα.
Εάν η πίστωση μειώνεται τόσο απότομα, η επακόλουθη έλλειψη επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης