Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Έχει κλείσει ο κύκλος των περικοπών και των μειώσεων – Έρχονται ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης

Τζανακόπουλος: Έχει κλείσει ο κύκλος των περικοπών και των μειώσεων – Έρχονται ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης
Δεδομένη η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και το 2019 υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος
Διαβεβαιώσεις πως ο κύκλος των περικοπών, των μειώσεων και του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης έχει κλείσει παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως έρχονται ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης.
«Ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 και το 2019 μπορεί να θεωρείται δεδομένος και με βάση τις προβλέψεις όπως αποτυπώθηκαν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής φαίνεται ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ για το 2019.
Στη βάση αυτή, όπως θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό, θα υπάρξουν μία σειρά μέτρων κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, με δεδομένο ότι στο εξής μπορούνε να πούμε ότι αρχίζουμε να χτίζουμε, να ενισχύουμε το κοινωνικό εισόδημα.
Ο κύκλος των περικοπών, των μειώσεων, του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης της πλειοψηφίας έχει κλείσει.
Ο στόχος και οι δυνατότητες που έχουμε είναι να ενισχύσουμε το κοινωνικό εισόδημα.
Για αυτό θα προχωρήσουμε σε μία συνετή δημοσιονομική επέκταση, ακριβώς στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται, δηλαδή χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.
Πλέον, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψιν τις αγορές χρήματος, από αυτές εξαρτάται η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει σε μία οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Πρέπει το επόμενο διάστημα να δείξουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι σταθερή, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στις πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στην χρεοκοπία το 2010.
Κατά την έννοια αυτή, να αποκαταστήσει πλήρως και οριστικά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών» είπε μιλώντας Στο Κόκκινο ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος επανέλαβε το επιχείρημα περί του τέλους των μνημονιακών προγραμμάτων.

Έχει τελειώσει ο μηχανισμός του μνημονίου

«Ο μηχανισμός του μνημονίου με λίγα λόγια ήταν εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο του ESM με αντάλλαγμα συγκεκριμένα μέτρα στη βάση του κλεισίματος των αξιολογήσεων.
Αυτός ο μηχανισμός είτε το αμφισβητεί η ΝΔ είτε όχι, έχει κλείσει τον κύκλο του, έχει τελειώσει.
Περνάμε σε μία εντελώς διαφορετική φάση, όπου πλέον η χώρα έχει εξασφαλισμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2020, δεν βρίσκεται σε φάση όπου απαιτείται εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού από δάνειο του επίσημου τομέα.
Επομένως, η λογική και ο μηχανισμός των μνημονίων δεν θα έχει καμία εφαρμογή.
Είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτό που ισχυρίζεται η ΝΔ, ότι δεν τελείωσε η μνημονιακή περίοδος, θα έρθουν ξανά οι εκπρόσωποι των θεσμών, ότι θα υπάρξουν πάλι έλεγχοι κτλ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για καμία χώρα της Ευρωζώνης και της ΕΕ δεν ισχύει πλήρης οικονομική και πολιτική ελευθερία

Όσον αφορά τους ελέγχους από τους θεσμούς που θα επαναληφθούν εκ νέου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «πλήρης οικονομική και πολιτική ελευθερία δεν ισχύει για καμία χώρα της Ευρωζώνης και της ΕΕ».
«Υπακούν στους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου πρώτον και δεύτερον όλες οι χώρες στο διεθνές οικονομικό στερέωμα πρέπει να υπακούν σε συγκεκριμένες αρχές που επιβάλλονται από τις αγορές.
Έτσι λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σήμερα, οι αγορές τιμολογούν τον κίνδυνο και στην βάση αυτού ορίζουν και τα επιτόκια κάθε χώρας.
Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την μεταμνημονιακή εποπτεία, που ισχύει και στην Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία.
Η μόνη διαφορά στην ελληνική περίπτωση είναι ότι αντί για δύο αποστολές τον χρόνο θα έχουμε τέσσερις, για να πληροφορούνται οι θεσμοί για συγκεκριμένα στοιχεία, θα συντάσσουν εκθέσεις, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες, με συστάσεις.
Από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα των κρατών μελών που έχουν εξέλθει από το πρόγραμμα, να τις λάβουν ή να μην τις λάβουν υπόψιν, ως προς την υλοποίηση των συστάσεων», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είναι μία κατάσταση πολύ πιο κανονική από την μνημονιακή κατάσταση.
Βεβαίως και υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως υπάρχουν και για τις υπόλοιπες χώρες.
Το ζήτημα είναι ότι η μνημονιακή περίοδος όπως την γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια έχει τελειώσει και αυτό θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα, από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατώντας την δημοσιονομική ισορροπία και τηρώντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, θα προχωρήσει σε σειρά πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.
 
Αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων

Σχετικά με το έτερο μείζον θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του 2019 όπως έχει ήδη ψηφιστεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν είναι αναγκαίο να προχωρήσει η υλοποίηση του.
«Το θέμα της περικοπής των συντάξεων, όπως και της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, επειδή το Ταμείο με πολύ πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις ελληνικές Αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2018, 2019 και 2020.
Αυτές οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω, το αναγνωρίζει και το ίδιο το ΔΝΤ πλέον.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να αμφισβητεί την δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει τον στόχο του 3,5% χωρίς εφαρμογή οποιουδήποτε άλλου μέτρου.
Άρα, αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για να πιάσουμε τον στόχο.
Αυτό πρέπει να εξηγηθεί σε όλους στον δημόσιο λόγο και από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ μία σειρά από πρωτοβουλίες.
«Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα δουν εάν θα υλοποιηθούν ή όχι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το μνημόνιο με "καθαρό" τρόπο, να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, να πιάσουμε τους στόχους, ότι θα εφαρμοστεί ο "κόφτης", ότι θα καταρρεύσουμε δημοσιονομικά.
Γενικώς, είχε επενδύσει σε μία καταστροφολογία και διαρκή κινδυνολογία, που την έχει φέρει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.
Βλέπει ότι το μνημόνιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, ότι περνάμε σε μία άλλη κοινωνική φάση.
Γι' αυτό, θα ακούσετε πάρα πολλά περίεργα, πάρα πολλά παροξυσμικά από την ΝΔ.
Πριν από λίγες ημέρες αμφισβητούσε το αν και κατά πόσο έχουμε βγει από το μνημόνιο και χθες αντέστρεψε την πολιτική της γραμμή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση περνάει σε λογική παροχολογίας.
Τώρα εάν είναι παροχολογία οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την κρίση, το αφήνω στην κρίση σας...», είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης