Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπορική συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο 2019

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπορική συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο 2019
Ο επικεφαλής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, τόνισε ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας
Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit έστειλε σήμερα (24/8) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει πιθανές διαταραχές στο εμπόριο της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι υποστηρικτές του Brexit έχουν επισημάνει τον ΠΟΕ ως δίχτυ ασφαλείας που θα επέτρεπε τη συνέχιση του εμπορίου, με πρόσθετους φραγμούς, ακόμα και αν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, τόνισε ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας, περιπλέκοντας ή παρεμποδίζοντας τη συμφωνία σε ορισμένα σημεία.
«Τη στιγμή που άλλες χώρες αρχίζουν να αισθάνονται ότι υπάρχει ευκαιρία να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς ή τις ποσοστώσεις, θα στραφούν προς αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΕ, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει πολλή αβεβαιότητα».
«Είναι ιδιαίτερα απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα 100% συμφωνημένο αποτέλεσμα για όλα τα μέλη του ΠΟΕ από τώρα μέχρι τον Μάριο», πρόσθεσε ο Roberto Azevedo, ενώ διευκρίνησε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας , η ΕΕ δε θα μπορούσε να εξαιρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τους δασμούς.
«Η ΕΕ δε μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΠΟΕ», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής του Οργανισμού, καθιστώντας σαφές ότι «τα άλλα μέλη πληρώνουν δασμούς, οπότε και το Ηνωμένο Βασίλιος θα πρέπει να πληρώσει δασμούς».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο μίας μη συμφωνίας «θα έχει αντίκτυπο, μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ανάλογα με τον τομέα», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να είναι το τέλος του κόσμου, αλλά ούτες πρόκειται να είναι μία βόλτα στο πάρκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης