Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Κατάρρευση των τουρκικών τραπεζών φοβούνται οι αγορές

Capital Economics: Κατάρρευση των τουρκικών τραπεζών φοβούνται οι αγορές
Οι μεγάλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ελλοχεύουν στις τράπεζες της Τουρκίας, με τις αγορές να ανησυχούν ακόμη και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας
Στις τράπεζες ελλοχεύουν οι μεγάλοι κίνδυνοι για την Τουρκία, υπογραμμίζει η Capital Economics σε ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία βυθίστηκε σε νομισματική κρίση αυτό τον μήνα καθώς η λίρα κατέρρευσε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και οι τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής καθυστέρησαν την απάντηση.
 Το νόμισμα έχει ανακτήσει από τότε κάποιο χαμένο έδαφος, αλλά είναι εξακολουθεί να υποχωρεί 20% έναντι του δολαρίου από την αρχή του Αυγούστου.


Από τις αρχές του έτους η πτώση έναντι του δολαρίου φτάνει το 40%, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή στο πέσο Αργεντινής.

 
Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί σε επίπεδα προ κρίσης, στο 15,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με την Capital Economics εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 25% τους επόμενους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα έλαβε μέτρα για να στηρίξει τη ρευστότητα αλλά δεν αύξησε τα επιτόκια.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν ραγδαία άνοδο και ως αποτέλεσμα οι χρηματοδοτικές συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά.



Η οικονομία της Τουρκίας, σημειώνει η Capital Economics, πιθανότητα άρχισε ήδη να επιβραδύνεται στο β΄τρίμηνο του 2018, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.


Οι μεγάλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ελλοχεύουν στις τράπεζες της Τουρκίας, με τις αγορές να ανησυχούν ακόμη και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.




HSBC: Η τουρκική κρίση έχει βγει από το ραντάρ των αγορών - Κίνδυνος για επιδείνωση

Μπορεί η κρίση στην τουρκική οικονομία να φαίνεται ότι έχει καταλαγιάσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Κι αυτό γιατί -όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η HSBC- υπάρχουν πολλά σημάδια που προμηνύουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλή.
«Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, ένα πιο δύσκολο εξωτερικό σκηνικό αλλά και η αδυναμία και αστάθεια στην τουρκική λίρα έχουν περιορίσει την πιστωτική ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αύξηση των καταναλωτικών δανείων έχει επιβραδυνθεί από το 20% στα μέσα του προηγούμενου έτους στο 14% σε ετήσια βάση.
Πιο σημαντική όμως είναι η επιβράδυνση στα εμπορικά δάνεια, με τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί κάτω από το μηδέν στα μέσα Αυγούστου, ο χαμηλότερος ρυθμός μετά το 2009.
«Ως αποτέλεσμα η συνολικά αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί στο 4% σε ετήσια βάση, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός που έχει σημειωθεί μετά το 2015» επισημαίνεται στην ανάλυση της HSBC.

Screen Shot 2018 08 24 at 08.50.08

Αν και η υπερβολική πίστωση μπορεί να είναι αρνητική για μια οικονομία, επιτρέπει σε νοικοκυριά να καταναλώσουν περισσότερα και επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα.
Εάν η πίστωση μειώνεται τόσο απότομα, η επακόλουθη έλλειψη επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης