Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η βιασύνη Τσίπρα να αλλάξει τις παραδοχές των μνημονίων με παροχές, είναι ξεκάθαρα λάθος μήνυμα στις αγορές, αποδοκιμάζουν 4 ξένοι οίκοι

Η βιασύνη Τσίπρα να αλλάξει τις παραδοχές των μνημονίων με παροχές, είναι ξεκάθαρα λάθος μήνυμα στις αγορές, αποδοκιμάζουν 4 ξένοι οίκοι
Nomura, J P Morgan, Goldman Sachs και BBVA 4 μεγάλες διεθνείς τράπεζες ερωτήθηκαν από το bankingnews πως θα αντιμετώπιζαν οι αγορές χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην Ελλάδα;
Η βιασύνη Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού να αλλάξει τις παραδοχές των μνημονίων σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις είναι ξεκάθαρα λάθος μήνυμα προς τις αγορές.
Έχουν περάσει ελάχιστες ημέρες από την τυπική έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια και ο έλληνας πρωθυπουργός για ψηφοθηρικούς λόγους μικροπολιτικής σπεύδει να αναφέρει ότι η έξοδος από τα μνημόνια συνεπάγεται αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Μπορεί οι αναφορές αυτές να ακούγονται θετικές σε μέρος της κοινωνίας αλλά κανείς ξένος επενδυτής δεν επικροτεί τέτοιες αναφορές που τις χαρακτηρίζουν λαϊκίστικες.
Nomura, J P Morgan, Goldman Sachs και BBVA 4 μεγάλες διεθνείς τράπεζες ερωτήθηκαν από το bankingnews πως θα αντιμετώπιζαν οι αγορές χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην Ελλάδα;
Η απάντηση και των 4 διεθνών οίκων ήταν σαφής «θα είναι μεγάλο λάθος η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια θυσιών να κάνει σοβαρά πισωγυρίσματα.
Οι αγορές ζητούν από την Ελλάδα, σταθερότητα και υπευθυνότητα όχι ανεύθυνες αναφορές που μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδος και να μην επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, είναι εκτός μνημονίων ενώ από την άλλη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη και κυρίως δεν θέλει να προκαλεί εκπλήξεις στις αγορές.
Οτιδήποτε είναι εκτός αυτής της γραμμής αποτελεί λάθος μήνυμα στις αγορές».

Οι διεθνείς οίκοι, αυτοί που αύριο θα έρθουν να αγοράσουν ελληνικό χρέος μέσω των δημοπρασιών αποδοκιμάζουν επιπόλαιες πολιτικές κινήσεις που θα αύξαναν το ρίσκο της χώρας.
Ειδικά μάλιστα μια συγκυρία όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και όπως είχε αναφέρει ο Coerue της ΕΚΤ η Ελλάδα θα ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αγορές που δεν θα είναι ούτε ευχάριστος, ούτε εύκολος.
Η Ελλάδα χρειάζεται να φανεί αξιόπιστη, σταθερή και στοχοπροσηλωμένη, οι αναφορές Τσίπρα δεν βρήκαν κανένα υποστηρικτή στο εξωτερικό.
Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται το 3,14% και η τουρκική λίρα παραμένει στην ζώνη των 6 λιρών ανά δολάριο.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές εάν το διεθνές περιβάλλον δεν βελτιωθεί και ο Τσίπρας εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου αρχίζει να μοιράζει υποσχέσεις και να αμφισβητεί αυτά που ο ίδιος έχει ψηφίσει στην Βουλή εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.
Είναι λαϊκισμός χειρίστου είδους να μιλάει ο πρωθυπουργός για κοινωνική πολιτική ενώ η κυβέρνηση του έχει εφαρμόσει και ψηφίσει το 3ο μνημόνιο.
Συν τοις άλλοις την μεταμνημονιακή περίοδο πρώτα θα την καρπωθούν οι διεθνείς επενδυτές και μετά η κοινωνία, έτσι δουλεύουν οι σοβαρές οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης