Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε χαμηλό 11ετίας η καμπύλη αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, στον απόηχο της ομιλίας Powell

Σε χαμηλό 11ετίας η καμπύλη αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, στον απόηχο της ομιλίας Powell
Σε χαμηλό 11ετίας η καμπύλη αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ
Στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 (από τον Αύγουστο 2007, συγκεκριμένα) υποχώρησε το spread μεταξύ 2ετούς και 10ετούς κρατικού ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Ειδικότερα, η καμπύλη αποδόσεων υποχώρησε στις μόλις 19,6 μονάδες βάσης, προμηνύοντας… ύφεση.
Τους τελευταίους μήνες, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει κατά πολύ την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, βρίσκεται σε συνεχή πτώση, όταν, παράλληλα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού (όπως αποτυπώνεται από το 2ετές ομόλογο) αυξάνεται.



Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι πιο αβέβαιο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -αύξηση αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών ομολόγων.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι η αβεβαιότητα έχει καθιερωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα «σημάδι» που λαμβάνεται υπόψη ως προπομπός μίας ύφεσης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, στις 18:45:




Powell: Οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν με υπερθέρμανση - Ορθή η πολιτική της Fed

Την πολιτική της Fed υπερασπίστηκε, όπως είναι απόλυτα φυσικό, ο πρόεδρός της Jerome Powell, σε ομιλία με την οποία «άνοιξε» το ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Ο κ. Powell υποστήριξε ότι η σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων είναι απόλυτα σωστή, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους ασκούν κριτική στην τράπεζα.
Η Fed αντιμετωπίζει «δύο κινδύνους: είτε να προχωρήσει ταχύτερα του αναγκαίου στη χαλάρωση ή στην επέκταση της νομισματικής της πολιτικής ή να κινηθεί πολύ αργά και να κινδυνεύσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της οικονομίας και υπερθέρμανση», εκτίμησε ο Powell.
Ενώ προσέθεσε πως «θεωρώ ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι η κατάλληλη προκειμένου να αποφύγουμε τους παραπάνω κινδύνους.
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρής αύξησης του πληθωρισμού άνω του στόχου του 2% που έχει θέσει η Fed, αλλά ούτε και κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας».
Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed οδήγησαν το δολάριο σε περαιτέρω υποχώρηση, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί 0,5% στις 95,11 μονάδες.
Ο πρόεδρος της Fed στην ομιλία του δεν θέλησε να σχολιάσει ή να ασχοληθεί με τις πρόσφατες επικρίσεις του Donald Trump αναφορικά με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Fed δεν ασκεί πολιτική βασισμένη σε έναν αυτόματο πιλότο», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η πολιτική της προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αμερικανική οικονομία και φυσικά τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της η τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημη, δημόσια ομιλία του προέδρου της Fed από τον Φεβρουάριο του 2018 που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης