Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος: Η παθογένεια και ο διχασμός του πολιτικού κόσμου ανέβασε επώδυνα το λογαριασμό τα τελευταία 8 χρόνια

Προβόπουλος: Η παθογένεια και ο διχασμός του πολιτικού κόσμου ανέβασε επώδυνα το λογαριασμό τα τελευταία 8 χρόνια
Το δημοσιονομικό χρέος άρχισε να μεγαλώνει επικίνδυνα από το 2009 γεγονός που επεσήμανα σταθερά στις εκθέσεις της ΤτΕ και στις ομιλίες μου στη Βουλή
«Για τις παθογένειες του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, τα λάθη και τις παραλείψεις που σημάδεψαν την 8ετία που πέρασε και ευθύνονται για τη μεγάλη διάρκεια των μνημονίων» κάνει λόγο ο Γιώργος Προβόπουλος.
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής υποστηρίζει ότι «όλα αυτά ευθύνονται για τη μεγάλη διάρκεια των μνημονίων σε σχέση με άλλες χώρες και ακόμη - ενώ σε μεγάλο βαθμό - δεν έχουν εξαλειφθεί.
Ο Γιώργος Προβόπουλος εστιάζει στην άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας από πολιτικούς και πολίτες, την ψευδαίσθηση που καλλιεργούσε η εκάστοτε αντιπολίτευση ότι μπορούμε να αποφύγουμε την λιτότητα και να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή, την απουσία ενός εθνικού προγράμματος εξόδου από την κρίση αλλά και την «παράκαμψη» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.

Είχα προειδοποιήσει για την κρίση που ερχόταν
Ο πρώην πρόεδρος τη ΤτΕ υπογραμμίζει με νόημα ότι «είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο αλλά απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων».
Για την έλευση των μνημονίων αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησαν τα χρόνια που προηγήθηκαν.
Επικρίνει ωστόσο επιπλέον το ΠΑΣΟΚ για το «τελείως λανθασμένο προεκλογικό πρόγραμμα»που εφάρμοσε ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση και επιβεβαιώνει ότι «όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ τάσσονταν αρχικά εναντίον του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς πότε αντιλήφθηκε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι τεράστιο ο κ Προβόπουλος τονίζει:
«Το δημοσιονομικό χρέος άρχισε να μεγαλώνει επικίνδυνα από το 2009 γεγονός που επεσήμανα σταθερά στις εκθέσεις της ΤτΕ και στις ομιλίες μου στη Βουλή. Όμως η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος δεν ήθελε να ακούσει. μεγάλη σημασία είχε και το υψηλό έλλειμμα μα στο ισοζύγιο πληρωμών που έφτασε το 2008 στο εξωφρενικό ποσοστό του 15% του ΑΕΠ.Το έλλειμμα αυτό που καλυπτόταν από εξωτερικό δανεισμό αποτελούσε απόδειξη της σοβαρής απώλειας ανταγωνιστικότητας της χώρας».

θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το PSI

Σε ερώτηση «εάν θα μπορούσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και την έλευση του μνημονίου» ο κ Προβόπουλος αναφέρει:
«Τα μνημόνια ήρθαν ως αναπόφευκτη κατάληξη του γεγονός ότι οι χειρισμοί και οι διαρθρωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική δεν έγιναν όταν, όσο και όπως έπρεπε. οι εκλογές του 2009 έγινα πρόωρα λόγω ακριβώς της διόγκωσης του οικονομικού προβλήματος.
Αυτό δεν εμπόδισε την νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει το τελείως λανθασμένο προεκλογικό της πρόγραμμα. Εκείνη της εποχή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet ήταν της άποψης ότι θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της νεοσύστατης ευρωζώνης η πτώχευση ενός κράτους μέλους της.
Όμως και το ΔΝΤ συνηγορούσε προς την ίδια κατεύθυνση».
«Πιστεύω ότι εάν η χώρα δεν παλινωδούσε με την απροθυμία της να εφαρμόσει άμεσα ένα βαθιά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί πολύ νωρίτερα και η απώλεια εισοδήματος θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτό που βιώσαμε Υπό αυτές τις συνθήκες ίσως να μην χρειαζόταν «κούρεμα»χρέους το οποίο δεν αποφεύχθηκε με την εφαρμογή του PSI» καταλήγει ο Γιώργος Προβόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης