Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Το χρέος της Γερμανίας θα πέσει κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ εντός του 2018

Scholz: Το χρέος της Γερμανίας θα πέσει κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ εντός του 2018
O Scholz είπε ότι τα επίπεδα χρέους της Γερμανίας θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το 60% του ΑΕΠ νωρίτερα από τον αρχικά προγραμματισμένο στόχο του 2019
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα μπορούσε να πέσει κάτω από το ανώτατο όριο, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του 2018, δήλωσε σήμερα (26/8) ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Olaf Scholz, σύμφωνα με στοιχεία που έδειξαν ότι η άνοδος της οικονομίας δημιουργεί πλεόνασμα ρεκόρ.
Μιλώντας στην ετήσια «ανοιχτή ημέρα» κατά την οποία τα γερμανικά υπουργεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, ο Scholz είπε ότι τα επίπεδα χρέους της Γερμανίας θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το 60% του ΑΕΠ νωρίτερα από τον αρχικά προγραμματισμένο στόχο του 2019.
Τα μειωμένα επίπεδα χρέους ενισχύονται από την ισχυρή υγεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας το πλεόνασμα του δημόσιου τομέα για το πρώτο εξάμηνο σε ύψος ρεκόρ 48,1 δισ. ευρώ.
Το σημαντικό πλεόνασμα έχει ωθήσει ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, φορείς αλλά και τοπικές κυβερνήσεις να προτρέψουν το Βερολίνο να προβεί σε επενδύσεις.
Ακόμη και ο επιφυλακτικός Scholz παραδέχθηκε, πως αυτό το πλεόνασμα δίνει περαιτέρω δυνατότητας στη Γερμανία, όπως σημειώνει το Reuters.
Την Κυριακή (26/8), όμως, ο Scholz επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας να εκπληρώσει τα λεγόμενα κριτήρια του Maastrict, το στοιχείο του οποίου το δημόσιο χρέος έχει παραβιαστεί από τους περισσότερους συμμετέχοντες από την οικονομική κρίση του 2008. Υπονόησε δε ότι το χρέος της Γερμανίας θα μπορούσε να πέσει ακόμη περισσότερο.
Η Συνθήκη του Maastrict  της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα έλλειμμα που δεν υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Το όριο του 60% του δημόσιου χρέους έχει παραβιαστεί από πολλά κράτη μέλη εδώ και χρόνια, με τη Γερμανία να βρισκόταν τουλάχιστον κάτω από το όριο πριν από 17 χρόνια.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης