Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εν μέσω αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις που έρχονται

tags :
Εν μέσω αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις που έρχονται
Σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 5 δισ. ευρώ από τις εθνικοποιήσεις έναντι στόχου για 22 έως 25 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Εν μέσω αντιδράσεων από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και οι λιγνίτες της ΔΕΗ.
Εκείνο που γνωρίζουν όλοι είναι ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για τις αποκρατικοποιήσεις με δέσμευση όλων των κεφαλαίων που αντλούνται, σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προς αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους, πρέπει να τηρηθεί, ανεξαρτήτως αντιδράσεων και ενστάσεων.
Και μπορεί οι αποκρατικοποιήσεις να ετοιμάζονται να προχωρήσουν, γίνονται όμως με βαριά καρδιά και πολλές είναι οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να που εκφράζουν την οργή και την έντονη δυσαρέσκεια τους.
Όπως άλλωστε επεσήμαναν και σε πρόσφατο δημοσίευμα τους και οι Financial Times το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας.
Ωστόσο σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 5 δισ. ευρώ από τις εθνικοποιήσεις έναντι στόχου για 22 έως 25 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Τα περιθώρια λοιπόν στενεύουν.
Και μπορεί μεγάλος αριθμός ιδιωτικοποιήσεων να καθυστέρησαν εν μέσω αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και αβεβαιότητας για τα ζητήματα ιδιοκτησίας ή τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ωστόσο το μήνυμα που έρχεται από έξω είναι σαφές:
Πρέπει να τρέξουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που και η υπόθεση της κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, έχει προσπαθήσει η κυβέρνηση να τελειώσει θέτοντας μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο ανάπτυξης του εν μέσω θέρους.
Ήταν τα ίδια πρόσωπα που είχαν χαρακτηρίσει το Ελληνικό ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης.
Από την στιγμή όμως που το Ελληνικό εντάχθηκε στα προαπαιτουμενα όλα όσα στοιχεία προέκυψαν εναντόν της επένδυσης, θάφτηκαν τεχνηέντως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης