Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης: Είναι ανάγκη να επανεξεταστεί η μεταμνημονιακή φορολογική πολιτική

Κορκίδης: Είναι ανάγκη να επανεξεταστεί η μεταμνημονιακή φορολογική πολιτική
Την ανάγκη μείωσης των φόρων επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
Άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσει, η μείωση των φόρων στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι με στόχο να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής από το 29% στο 26% και σταδιακά στο 20% και βεβαίως αντίστοιχα η «ασφαλιστική φορολογία». Επίσης, αναφορικά με τους έμμεσους φόρους θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στο τουρισμό και την εστίαση, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics και να μηδενιστεί στη Ναυτιλία και τη Ναυπηγοεπισκευή για να μπορέσει η χώρα μας, αν είναι ανταγωνιστική με τους συναδέλφους των γειτονικών ευρωπαϊκών και μη, χωρών.
«Στην Ελλάδα ο ορισμός του ΦΠΑ έχει αλλοιωθεί και, από φόρος προστιθέμενης αξίας έχει μετατραπεί σε προστιθέμενο φόρο» όπως σημειώνεται.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας, επισημαίνει: «...Έφτασε και φέτος η ώρα του λογαριασμού για τις συνεπείς κερδοφόρες επιχειρήσεις με το κράτος, καθώς και η ημέρα του ταμείου για τον κοινό «συνέταιρο» όλων μας, την εφορία.
Οι φόροι μπορεί να είναι αναγκαστικό και μονομερές μέσο μετάθεσης πόρων από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, όμως, κάθε φόρος πρέπει να είναι γι' αυτόν που τον πληρώνει, αποτέλεσμα κερδοφορίας και όχι τιμωρίας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός, πολλές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές τους, με στόχο να γίνουν ελκυστικότερες από επενδυτική σκοπιά.
Παραδόξως όμως, η μνημονιακή Ελλάδα επέμεινε και επιμένει σε ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, χωρίς, ωστόσο, να εισπράττει τα αντίστοιχα έσοδα, αλλά αντίθετα να δημιουργεί υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένων φόρων.
Είναι λοιπόν ανάγκη, μετά και την έξοδό μας, να επανεξεταστεί η μεταμνημονιακή φορολογική πολιτική, αφού αποδεδειγμένα η υπερφορολόγηση περιορίζει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τελικά, οδηγεί στη μεγέθυνση της παραοικονομίας...».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης