Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη Nokia για την ανάπτυξη 5G

tags :
Δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη Nokia για την ανάπτυξη 5G
H EE παρέχει 500 εκατ. ευρώ στη Nokia
Δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων θα παράσχει στη Nokia η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank, ΕΙΒ), προκειμένου η φινλανδική εταιρεία να εξελίξει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της στο πολλά υποσχόμενο δίκτυο νέας γενιάς 5G.
Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα μέσα στο έτος, η ΕΙΒ παρείχε δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ στη μεγάλη ανταγωνίστρια της Nokia, τη σουηδική Ericsson.
Στις 9 Αυγούστου 2018, υπενθυμίζεται, η Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τη Nokia, σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», θέτοντας τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές και επιβεβαιώνοντας το δυνατό «comeback» της θρυλικής φινλανδικής εταιρείας.

Διαβάστε: 5G: Η τεχνολογία αξίας 12 τρισ. που κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας

Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους και την ενσωμάτωση της Alcatel Lucent, δεδομένης της τρέχουσας φάσης του κλάδου.
Το πιστωτικό προφίλ της Nokia υποστηρίζεται από μια ισχυρή θέση στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, έναν ισχυρό ισολογισμό με καθαρή ταμειακή θέση ύψους 2,14 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο του 2018), ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων end-to-end και επαναλαμβανόμενα έσοδα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
«Η Nokia έρχεται από μια μακρά περίοδο διαδοχικών αναδιαρθρώσεων, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και εξαγορών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία έχει επίσης υποστεί μια ταχεία πτώση στις βασικές της δραστηριότητες.
Αυτό οδήγησε σε χαμηλή προβολή της υποκείμενης λειτουργικής κερδοφορίας και αύξησε τους κινδύνους.
Τα αποτελέσματα του 2018 θα επιδείξουν μια πιο επικεντρωμένη βασική επιχείρηση με χαμηλότερους κινδύνους εκτέλεσης, έχοντας ενσωματώσει με επιτυχία την Alcatel Lucent, βελτιωμένη θέση στην αγορά, και με ετήσια εξοικονόμηση κόστους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Εκτιμούμε ότι η Nokia θα επιτύχει ένα προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT ύψους 9% το 2018», σημειώνεται.
Η Nokia κατέγραψε ζημίες ύψους 266 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα έσοδα της φινλανδικής εταιρίας ανήλθαν σε 5,31 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018, επίδοση κατά 5,3% συρρικνωμένη σε ετήσια σύγκριση.
Σε όρους EBITDA, καταγράφηκαν κέρδη ύψους 144 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Nokia είχε παρουσιάσει καθαρά ζημίες ύψους 188 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο να ανέρχονται σε 4,92 δισεκ. ευρώ, επίδοση κατά 9% μειωμένη σε ετήσια σύγκριση.
Το προσαρμοσμένο EBITDA ανερχόταν τότε σε 86 εκατ. ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στον χρόνο, το φινλανδικό δημόσιο προχώρησε στην εξαγορά μεριδίου της τάξεως του 3,3% στη Nokia, σε μία προσπάθεια να στηρίξει περαιτέρω την ιστορική εταιρεία, η οποία επανήλθε δυναμικά το περασμένο έτος στην αγορά.
Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την αγορά του μεριδίου, ανέρχεται σε 844 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Nokia απασχολεί 6.300 υπαλλήλους στη σκανδιναβική χώρα και 102.800 παγκοσμίως.

Διαβάστε: Επενδύσεις-μαμούθ από τη Samsung σε τεχνητή νοημοσύνη και 5G

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης