Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Άνοδος 1,01% για Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Άνοδος 1,01% για Dow Jones
Με ισχυρά κέρδη και νέα ρεκόρ έκλεισε η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να ανακτά τις 26.000 μονάδες
Με ισχυρά κέρδη και νέα ρεκόρ έκλεισε σήμερα (27/8/2018) η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να ανακτά τις 26.000 μονάδες και τον Nasdaq να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 8.000, καθώς ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, ενώ ώθηση στους δείκτες προσέφεραν και οι πρόσφατες δεσμεύσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για συνέχιση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα σχόλια του Jerome Powell είχαν ωθήσει τους S&P 500 και Nasdaq σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την Παρασκευή (24/8), με τους δύο δείκτες να διευρύνουν σήμερα τα ρεκόρ τους.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,01% κι έκλεισε στις 26.049,64 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,77% κι έκλεισε στις 2.896,74 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,91% υψηλότερα, στις 8.017,90 μονάδες.




Ανακοινώνοντας την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο για μια πραγματικά καλή συμφωνία και για τις δύο χώρες.
Όπως δήλωσε ο Trump, η νέα συμφωνία θα λέγεται Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ξεφορτωθούμε τον όρο NAFTA» (σ.σ.: Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής).
Αναφορικά με τον Καναδά, ο Trump δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, ενώ τόνισε ότι μια συμφωνία με τη χώρα θα είναι είτε ξεχωριστή είτε μέρος της συμφωνίας με το Μεξικό.
Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 1,2% αντίστοιχα, καθώς οι δύο εταιρείες θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε θέματα εμπορίου, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στο εξωτερικό.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των General Motors και Fiat Chrysler, κλείνοντας με κέρδη 4,8% και 4,9% αντίστοιχα.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύθηκε κατά 2,15% κι έκλεισε στα 9,04 δολάρια.
Στήριξη στον S&P 500 προσέφεραν οι κλάδοι υλικών και τραπεζών, με την Goldman Sachs να ενισχύεται κατά 3,4%, τη Morgan Stanley να σημειώνει «άλμα» 3,7%, τη Citigroup να καταγράφει κέρδη 2,4% και την J.P. Morgan να κλείνει κατά 1,8% υψηλότερα.
Παράλληλα, η άνοδος στις μετοχές των Facebook (+1,6%), Amazon (+1,2%), Netflix (+1,6%) και Alphabet (+1,7%) ώθησε υψηλότερα τον Nasdaq.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δείχνει ακόμη πολύ… μακρινή.
Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμπορικές συζητήσεις με το Πεκίνο, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή.
Οι εμπορικές ανησυχίες έχουν κρατήσει υπό πίεση τις αμερικανικές μετοχές τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές αγαθών από Μεξικό και Κίνα, με τις δύο χώρες να απαντούν ανάλογα.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες συνέχισαν να προσφέρουν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την Παρασκευή (24/8).
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αναμένει «περαιτέρω, σταδιακές» αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον.
Όπως δήλωσε ο Powell στην ομιλία του στο τραπεζικό συμπόσιο του Jackson Hole, η Fed θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ενδυναμώνεται.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης