Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιμένει η Gongbao να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική - Τι ανέφερε ο Wong Ching επικεφαλής του κινεζικού ομίλου στην Εθνική τράπεζα

Επιμένει η Gongbao να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική - Τι ανέφερε ο Wong Ching επικεφαλής του κινεζικού ομίλου στην Εθνική τράπεζα
Οι 81 ημέρες απραξίας της Εθνικής Τράπεζας και η χθεσινή (27/8) συνάντηση με τον κ. Wong Ching
Θέλοντας να καταδείξει την σποδυαιότητα που δίνουν στην επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική ο επικεφαλής της Gongbao Wong Ching συναντήθηκε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 27 Αυγούστου 2018.
Ο κινέζικος όμιλος που έχει υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής εδώ και 81 ημέρες ήλθε σε επαφή με τη διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του ελέγχου της θυγατρικής της Εθνικής με αποτίμηση της τάξεως των 680 εκ ευρώ.
Η μεταβίβαση στην Κινεζική εταιρία φαίνεται αναπόφευκτη εξέλιξη καθώς αυτή τη στιγμή έχουν αποσυρθεί όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι ενώ είναι γνωστά τα γεγονότα με την απίθανη προσφορά Calamos-Exin η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν άνευ αντικρύσματος και αποτέλεσε διεθνές θέμα συζήτησης για την προχειρότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και την έλλειψη εξασφαλίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την προσφορά της Gongbao η Εθνική ακολουθεί διαδικασίες χρονοτριβής γεγονός που αποτελεί ερωτηματικό δεδομένης της μη ύπαρξης άλλου ενδιαφερόμενου αλλά και της υποχρέωσης της Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της.
Οι Κινέζοι που θεωρούν ότι η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί ισχυρό run around story θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί το μέσο της πραγματοποίησης της πρώτης επένδυσης στην Ευρώπη και εργαλείο για μελλοντική επέκταση.
Επισημαίνεται ότι η Gongbao έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) στο χρηματοδοτικό σχήμα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Το ενδιαφέρον της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική είναι ισχυρό και παρά το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος δεν έχει μέχρι σήμερα εμπειρία στη διοίκηση ασφαλιστικών εταιριών θεωρεί ότι  σε θέση να διασφαλίσει το διορισμό μιας ισχυρής διοικητικής ομάδας που θα πλαισιώσει την υφιστάμενη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
O επικεφαλής της Gongbao Wong Ching προέρχεται από οικογένεια με ιστορία ενός περίπου αιώνα στα οικονομικά πράγματα της Κίνας, καθώς, ο προπάππους του είχε δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία επιχειρήσεων στην Κίνα.
Μεταξύ αυτών την πρώτη ασφαλιστική επιχείρηση στη χώρα, την πρώτη τράπεζα αλλά και το πρώτο πανεπιστήμιο, δραστηριότητες που εθνικοποιήθηκαν και πέρασαν υπό κρατικό έλεγχο κατά τα χρόνια της δημιουργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας και της επικράτησης του Μάο Τσετούνγκ.
Σήμερα ο όμιλος Gongbao αποτελεί μια holding εταιρεία με συμμετοχές στο χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις αλλά και ΜΜΕ καθώς κατέχει ένα εκ των δύο καναλιών ελεύθερης λήψης στο Χονγκ Κόνγκ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης