Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μέχρι τώρα δικαστικές έρευνες και ποινικές διώξεις κατά τραπεζιτών δεν απέδειξαν ενοχή – Η δικαιοσύνη σε θέατρο σκιών

tags :
Οι μέχρι τώρα δικαστικές έρευνες και ποινικές διώξεις κατά τραπεζιτών δεν απέδειξαν ενοχή – Η δικαιοσύνη σε θέατρο σκιών
O δικαστικός λειτουργός μας ανέφερε ότι η δικαιοσύνη παίζει – καμιά φορά – θέατρο σκιών μόνο και μόνο για να παρηγορήσει μια κοινωνία που αναζητάει ενόχους.
Πρόσφατα είχαμε μια συνομιλία με κορυφαίο δικαστικό λειτουργό ο οποίος μας ανέλυε πόσο δύσκολο είναι το έργο της δικαιοσύνης όταν ελέγχει το τραπεζικό σύστημα.
Θέσαμε μια ερώτηση.
Στα μάτια της κοινωνίας το βασικό πρόβλημα δεν είναι εάν δόθηκε ένα δάνειο στον Α ή Β επιχειρηματία αλλά εάν υπάρχουν στοιχεία ότι οι τραπεζίτες έχουν καταχραστεί δημόσιο ή και ιδιωτικό χρήμα ή πιο απλά εάν έχουν κλέψει.
Μήπως τελικά οι τραπεζίτες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για μια τέτοια τόσο ιταμή πράξη γιατί απλά δεν υπάρχουν τέτοιοι τραπεζίτες τουλάχιστον οι βασικοί παράγοντες του συστήματος;
Γιατί με τόση ευκολία κατηγορείται ένας τραπεζίτης και στο τέλος αποδεικνύεται ότι κακώς στοχοποιήθηκε;
Πως η δικαιοσύνη προστατεύει αυτόν που είναι στόχος, συκοφαντείται, εκτίθεται τον τύπο και στο τέλος δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό;
Ο δικαστικός λειτουργός μας εξήγησε ότι το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την άγνοια της δικαιοσύνης για το πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.
Δηλαδή ο δικαστικός λειτουργός αναγνωρίζει ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο.
Από την άλλη πως προστατεύεται ένας τραπεζίτης από τον δόλο και την συκοφαντία, εκτίθεται και στο τέλος πως η δικαιοσύνη τον προστατεύει;
Επί 2-3 χρόνια λοιδορείται και μετά του λένε λάθος…είσαι αθώος;
Εάν δει κανείς για ποια αδικήματα κατηγορούνται οι έλληνες τραπεζίτες δεν υπάρχει ούτε μια κατηγορία απάτης αλλά ποινικές διώξεις γιατί χορήγησαν δάνεια με πλημμελή κριτήρια ή άλλες υποθέσεις που μπορεί να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά στην πράξη είναι νομικίστικες προσεγγίσεις.
Η εμπειρία τόσων ετών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν απατεώνες τραπεζίτες.
Υπάρχουν τραπεζίτες που έχουν κάνει λάθη αλλά όχι τραπεζίτες κλέφτες, όχι τραπεζίτες που καταχράστηκαν δημόσιο ή ιδιωτικό χρήμα.
Η δικαιοσύνη έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς τραπεζιτών και προσωρινά δεσμεύσει λογαριασμούς, ωστόσο δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που να προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Ένας τραπεζίτης πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει δόλο και συμφέρον να προβεί σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί απάτη.
Γιατί η δικαιοσύνη επί τόσα χρόνια ερευνών δεν έχει ποτέ καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα;
Μήπως τελικά οι τραπεζίτες βρίσκονται στην δικαιοσύνη μόνο και μόνο για να αποκτήσει υπόσταση η δικαιοσύνη στα μάτια της κοινωνίας;
Μήπως οι τραπεζίτες απλά πληρώνουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι κράτους και κοινωνίας που αναζητάει ενόχους αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα που είναι η έλλειψη στοιχείων και στο τέλος η αθώωση;
Ο δικαστικός λειτουργός μας ανέφερε ότι είναι αλήθεια η δικαιοσύνη ορισμένες φορές παγιδεύεται επικοινωνιακά, προσπαθεί να βγάζει δίκαιες αποφάσεις αλλά πουλάει…από πολλές πλευρές ο τραπεζίτης να είναι υπόλογος στην δικαιοσύνη.
Το συμπέρασμα
Τι επαγγέλλεστε;
Τραπεζίτης.
 Άρα εκ των πραγμάτων είστε πρώτος στην λίστα δικαστικής έρευνας.
Μήπως αυτή η εξέλιξη μετέτρεψε τους έλληνες τραπεζίτες από ηγέτες σε διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού και παθητικού;
Η δικαιοσύνη σε κάποιο βαθμό μολύνθηκε από το ζιζάνιο της αμφιβολίας ενώ στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι τραπεζίτες – σχεδόν στην πλειονότητα τους – ήταν καθαροί.
O δικαστικός λειτουργός μας ανέφερε ότι η δικαιοσύνη παίζει – καμιά φορά – θέατρο σκιών μόνο και μόνο για να παρηγορήσει μια κοινωνία που αναζητάει ενόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης