Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θανάσης Ζεκεντές (Οικονομολόγος): Η Ελλάδα την επόμενη μέρα

tags :
Θανάσης Ζεκεντές (Οικονομολόγος): Η Ελλάδα την επόμενη μέρα
Ζεκεντές (Οικονομολόγος): Η Ελλάδα την επόμενη μέρα
Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια για μια σειρά σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων.
Ειδικότερα την περίοδο πριν την κρίση η Ελλάδα αντιμετώπιζε χαμηλή παραγωγή με εξάρτηση από τις εισαγωγές και τις εισροές μεταβιβαστικών πληρωμών από την Ε.Ε., αδυναμία εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, υπερτροφική ανάπτυξη του τριτογενή τομέα και εγκατάλειψη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, εξαιρετικά υψηλά ελλείμματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κατευθύνονταν κυρίως στην κατανάλωση και στην οικιστική ανάπτυξη, υψηλό δημόσιο χρέος, αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα.
Η διεθνής κρίση ανέδειξε τα προβλήματα της χώρας τα οποία ήταν ενδογενή και ανεξάρτητα της παγκόσμιας κρίσης χρέους του 2018.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος των διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας.
Υποτίμησε την επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης στην ανάδειξη των ενδογενών προβλημάτων.
Απέτυχε να προφυλάξει και να προετοιμάσει τη χώρα.
Οι πολιτικές έριδες και σκοπιμότητες επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία και τις προοπτικές της χώρας.
Η έλλειψη πολιτικής σύγκλισης στο κορυφαίο αυτό ζήτημα και η εκμετάλλευση της κρίσης για ίδιον πολιτικό όφελος στοίχησαν στη χώρα.
Τα capital controls θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η χώρα λειτουργούσε με μεγαλύτερη συνέπεια και υπευθυνότητα στα χρόνια των Μνημονίων.
Η παραμονή της χώρας 8 χρόνια σε μνημονιακό καθεστώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Η Ελλάδα μέσα από τα 3 επώδυνα Μνημόνια κατάφερε να εξισορροπήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των εισαγωγών και πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Απέτυχε όμως να ανασυνταχτεί παραγωγικά, με αποτέλεσμα αφενός να υποστεί μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις Α.Ε.Π. διαχρονικά και αφετέρου το δημόσιο χρέος να εκτοξευτεί ως ποσοστό του Α.Ε.Π.
Πολλές από τις διαρθρωτικές παθογένειες της χώρας δεν διορθώθηκαν, απλά περιορίστηκαν.
Η έξοδος από τα Μνημόνια με τους επώδυνους όρους, αλλά και τα προνομιακά χαμηλά ποσοστά δανεισμού δεν είναι απλή διαδικασία.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους με σημαντικότερους τη δυσπιστία των αγορών για την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να ανταποκριθεί στις τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις της, καθώς επίσης και τον πολιτικό κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας, εξαιτίας των έντονων αντιπαραθέσεων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει ουσιαστικά είναι να προωθηθούν πολιτικές και μεταρρυθμίσεις αύξησης της παραγωγής και της απασχόλησης.
Η Ελλάδα πρέπει το γρηγορότερο να επανέλθει στο προ κρίσης Α.Ε.Π. Περιθώρια αύξησης της κατανάλωσης σε πρώτη φάση δεν υπάρχουν (καθώς η υψηλή φορολογία, οι χαμηλοί μισθοί και η περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό δεν το επιτρέπουν), οπότε θα πρέπει να τονωθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της χώρας μέσω των εξαγωγών και της τόνωσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός.
Τα περιθώρια χρόνου και υπομονής για τους πολίτες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στα χρόνια των Μνημονίων είναι πεπερασμένα.
Η χώρα χρειάζεται στέρεα και ασφαλή βήματα μέσα από μια εθνική στρατηγική για την οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στη νοοτροπία, στις αντιλήψεις, στις επιλογές και στις πρακτικές που την οδήγησαν στα Μνημόνια.
Η χώρα πρέπει να στοχεύσει στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία και στη συνέπεια λόγων και έργων του πολιτικού συστήματος.
Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι βασική για το παρελθόν και καταλυτική για την πορεία της χώρας στο μέλλον!

Θανάσης Ζεκεντές
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης