Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελάχιστες οι πιθανότητες του ιρλανδού Lane για την ΕΚΤ, λόγω υποψηφιότητας Donnery για SSM

Ελάχιστες οι πιθανότητες του ιρλανδού Lane για την ΕΚΤ, λόγω υποψηφιότητας Donnery για SSM
Εξαιρετικά απίθανο μια μικρή χώρα όπως η Ιρλανδία να κατέχει ταυτόχρονα δύο ανώτατες θέσεις στην ΕΚΤ
Τις φιλοδοξίες του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας, Philip Lane, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δείχνει να… τορπιλίζει η «δυνατή» υποψηφιότητα της Sharon Donnery για τον SSM.
Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομίας, Paschal Donohoe, είχε αποσύρει νωρίτερα μέσα στο 2018 την υποψηφιότητα του Lane για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ -θέση που τελικά ανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Luis de Guindos- με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλίσει μια ακόμη καλύτερη θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Εξάλλου, η υποψηφιότητα Lane για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ έδειχνε τότε να προτιμάται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης θεωρείτο επί μακρόν ως η επικρατέστερη επιλογή για διάδοχος του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Peter Praet.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των «Financial Times» έδειχνε τον ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη ακόμη και ως πιθανό διάδοχο του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεδομένου ότι και το Βερολίνο δείχνει να «παγώνει» την υποστήριξή του στον Jens Weidmann της Bundesbank.
Ωστόσο, πλέον αυτό δεν δείχνει τόσο σίγουρο.
Το πρόβλημα είναι ότι η Sharon Donnery, οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών (SSM), με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος της.
Αυτό θα τορπίλιζε κάθε ελπίδα του Lane για την ΕΚΤ, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο μια μικρή χώρα όπως η Ιρλανδία να κατέχει ταυτόχρονα δύο ανώτατες θέσεις στην ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Donnery, η οποία προσχώρησε στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας πριν από 22 χρόνια, έχει ανέλθει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και θεωρείται από πολλούς ότι είναι η κατάλληλη για τη θέση του επικεφαλής του SSM.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης