Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

tags :
Strategic Culture Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
Strategic Culture Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο ότι οποιοδήποτε αμερικανικό συμφέρον θα επιδίωκε να παρατείνει σκοπίμως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Η πολεμική σύγκρουση κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο χρέος, κάποιος θα πίστευε ότι οι αμερικανοί σχεδιαστές είναι ανυπόμονοι να τερματίσουν τον πόλεμο και να μειώσουν τις τεράστιες απώλειές τους.
Δεν είναι όμως έτσι αναφέρει σε ανάλυσή του το αμερικανικό think tank The Strategic Culture Foundation.
Αυτός ο πόλεμος είναι επίσημα ο μακροβιότερος πόλεμος που διεξάγεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό, ξεπερνώντας τον πόλεμο του Βιετνάμ (1964-75) κατά έξι χρόνια - και εξακολουθεί να συνεχίζεται.
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν δύο εξελίξεις που δείχνουν ότι τα ισχυρά στοιχεία εντός του αμερικανικού κράτους έχουν πολύ διαφορετικούς υπολογισμούς σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν σε σύγκριση με τους περισσότερους απλούς πολίτες.
Πρώτον, υπήρξε η απόρριψη από την Ουάσιγκτον μιας προσφοράς που επεκτάθηκε από τη Ρωσία για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής ειρήνης που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.
Σκοπός της διάσκεψης της Μόσχας είναι να συγκεντρώσει τους συμμετέχοντες στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της αφγανικής κυβέρνησης του προέδρου Ashraf Ghani που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς και των μαχητών των Ταλιμπάν που αγωνίζονται κατά της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής.
Η Ουάσινγκτον και η αφγανική κυβέρνηση δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν επειδή, κατά την άποψή τους, ένας τέτοιος διάλογος θα ήταν μάταιος.
Η άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Μόσχας, αφού εμφάνισαν προφανές ενδιαφέρον, προκάλεσε τη θυμωμένη απάντηση από τη Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι "η άρνηση να συμμετάσχει στη συνάντηση στη Μόσχα για το Αφγανιστάν δείχνει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ξεκινήσει ειρηνευτική διαδικασία".
Κάποιος υποπτεύεται ότι η αμερικανική απροθυμία οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν επιθυμεί να δώσει στη Μόσχα πρόσθετη διεθνή θέση από την επιτυχή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία και τον ηγετικό ρόλο της στη διαμεσολάβηση για ειρήνη εκεί.
Φαίνεται επίσης ασυμβίβαστο το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Ghani που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ προσφέρθηκε να καλέσει σε εκεχειρία τους Ταλιμπάν για να σηματοδοτήσει τις μουσουλμανικές θρησκευτικές εορτές του Eid al-Arafat.
Εάν ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ghani μπορεί να καλέσει σε ειρήνη τους Ταλιμπάν, τότε γιατί δεν μπορεί να συζητήσει μαζί τους στη Μόσχα;
Μια άλλη, πιο απειλητική εξέλιξη ήταν η αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα από το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ότι είχε εντοπίσει μεγάλες προμήθειες όπλων σε μαχητικές ομάδες στη βόρεια περιοχή του Αφγανιστάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα όπλα απομακρύνθηκαν από άγνωστα στρατιωτικά ελικόπτερα.
Επιπλέον, στα ελικόπτερα προφανώς δόθηκε άδεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα τέλη του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν.
Μπορεί να υπάρξει μόνο ένα συμπέρασμα: το Πεντάγωνο ή η CIA είναι συνένοχοι στον εξοπλισμό των ανταρτών που υποτίθεται ότι προσπαθούν να νικήσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια παράνομη διακίνηση όπλων από δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχει αναφερθεί από το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.
Θυμηθείτε επίσης μια συνέντευξη που δόθηκε στα τέλη του 2017ς από τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν Hamid Karzai, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές ήταν υπεύθυνοι για την καλλιέργεια των τρομοκρατικών δικτύων Ισλαμικού Κράτους (IS, ISIS ή Daesh) στη χώρα του.
Αυτές οι ομάδες φαίνεται να είναι ξεχωριστές από την πλευρά των φατριών των Ταλιμπάν.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι διοικητές των ΗΠΑ κατηγόρησαν πρόσφατα τη Ρωσία για την προμήθεια όπλων στους μαχητές των Ταλιμπάν.
Η Μόσχα και οι Ταλιμπάν αμφισβήτησαν ξεχωριστά κάθε τέτοια σύνδεση.
Το ερώτημα είναι: γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις θέλουν να βοηθήσουν και να υποκινήσουν τους μαχητές και να παρατείνουν έναν πόλεμο που έχει κοστίσει τον αμερικανικό φορολογούμενο τρισεκατομμύρια δολάρια;
Ενώ η κατοχή του Αφγανιστάν από αμερικανικά στρατεύματα είναι ένα βάρος για την αμερικανική εθνική οικονομία και τους πολίτες-φορολογούμενους - προσθέτοντας έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό χρέος της χώρας των 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για τους κατασκευαστές όπλων και τους προμηθευτές ο πόλεμος είναι ένα όφελος.
Διατηρεί το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.
Εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Raytheon, οι οποίες είναι μεταξύ των κορυφαίων ομάδων πίεσης στο Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας μια ψυχρή λογική δεν θα ήθελαν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.
Τα εταιρικά τους συμφέροντα αποκλίνουν έντονα από τους απλούς πολίτες των ΗΠΑ.
Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι η CIA εξαρτάται από την ανομία στο Αφγανιστάν για να προχωρήσει στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως και με το περίφημο Χρυσό Τρίγωνο στη Νοτιοανατολική Ασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η CIA χρησιμοποιεί την παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών ως μέσο χρηματοδότησης των "μαύρων επιχειρήσεων" σε άλλα μέρη του κόσμου, που κρατούνται κρυμμένα από την πολιτική εποπτεία από τους νομοθέτες του Κογκρέσου.
Ένα τρίτο κίνητρο για τους Αμερικανούς αυτοκρατορικούς σχεδιαστές να κρατήσουν το Αφγανιστάν σε αναταραχή είναι ότι επιτρέπει στις ΗΠΑ να κινητοποιήσουν και να οπλίσουν τα στρατεύματα πληρεξουσίων για το σκοπό της εξόντωσης της Ρωσίας και του Ιράν.
Το Αφγανιστάν έχει σύνορα με το Ιράν στα δυτικά του και αποτελεί αιχμή του δόρατος στη νότια πλευρά της Ρωσίας.
Για τις ΗΠΑ, η κατοχή βάσης για μαχητές με τους οποίους θα διεισδύσει και θα αποσταθεροποιήσει το Ιράν ή τη Ρωσία είναι στρατηγικό πλεονέκτημα.
Πράγματι, η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει ρητά την ανησυχία ότι ένα άνομο Αφγανιστάν παρουσιάζει άμεση απειλή για την ασφάλεια στα εθνικά του συμφέροντα.
Υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά συμφέροντα που βλέπουν την ταλαιπωρία και την καταστροφή του Αφγανιστάν ως μια προσοδοφόρα, στρατηγική επιχείρηση που πρέπει να συνεχίζεται.
Το Αφγανιστάν έχει τεράστια πλεονεκτήματα για μια επιλεκτική επίβλεψη ορισμένων αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης