Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υπερθέρμανση στην οικονομία της Ιρλανδίας;

DBRS: Υπερθέρμανση στην οικονομία της Ιρλανδίας;
Τους φόβους για υπερθέρμανση στην οικονομίας της Ιρλανδίας, επισημαίνει η DBRS Ratings
Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε έντονα κατά τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι δείκτες υποδηλώνουν διανύει περίοδο «υπερθέρμανσης», αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Όπως υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η οικονομία της Ιρλανδίας μεγεθύνθηκε με ρυθμό υψηλότερο από τον δυνητικό, μεταξύ 2013 και 2017.
Αυτή η οικονομική υπεραπόδοση αποτελεί την αιτία που, πλέον, η οικονομία παρουσιάζει θετικό κενό παραγωγής, το οποίο η DBRS υπολογίζει στο 2% φέτος.
Επιπλέον, η ανάκαμψη των τιμών ακινήτων έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή, ενώ οι βασικοί δείκτες εργατικού δυναμικού και ακίνητης περιουσίας παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης πριν από την οικονομική κρίση!
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, παρά την ταχεία ανάπτυξη η ιρλανδική οικονομία δεν φαίνεται να υπερθερμαίνεται, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.



Από το 2013, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, φθάνοντας μόλις το 0,8% τον Ιούλιο 2018.
Οι χαμηλές τιμές οφείλονται εν μέρει στη συγκρατημένη αύξηση των μισθών και στην καταστολή του κόστους των εισαγωγών, που απορρέει από την ασθενέστερη βρετανική έναντι του ευρώ.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η DBRS προχώρησε σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων «A (high)» και «R-1 (middle)» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως σημείωνε ο καναδικός οίκος, το πιστωτικό προφίλ της Ιρλανδίας υποστηρίζεται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, την ανοικτή οικονομία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις επενδύσεις, την ευελιξία της αγοράς εργασίας, το νέο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και την πρόσβαση της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας αντισταθμίζονται από πολλές πιστωτικές αδυναμίες, όπως οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις, το υψηλό δημόσιο χρέος και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό κλάδο.
Ταυτόχρονα, η Ιρλανδία εκτίθεται σε ενδεχόμενες αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις, όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Παρά τη σημαντική πρόοδο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο έντονων περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο τον κλάδου, σημειώνει ο οίκος.
Η τραπεζική κρίση άφησε μεγάλο όγκο προβληματικών περιουσιακών στοιχείων σε τραπεζικούς ισολογισμούς.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν, από 25,7% -επί των συνολικών ακαθάριστων δανείων- το 2013, σε 11,5% από το 2017, ωστόσο παραμένουν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ -γύρω στο 5%.
Βέβαια, οι τράπεζες είναι κερδοφόρες με υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης, υπογραμμίζεται.
Η DBRS υπολογίζει στο 5,6% και 4% την οικονομική ανάπτυξη το τρέχον και το επόμενο έτος, αντίστοιχα, από 7,2% το 2017, ενώ, σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται να φθάσει το 0,2% την επόμενη διετία, από 0,4% πέρυσι.
Ο λόγος δημοσίου χρέους θα μειωθεί περαιτέρω το 2018 και το 2019, σε 65,6% και 63,2%, αντίστοιχα, από 68,4% το περασμένο έτος.
Σε ό,τι αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το πλεόνασμα θα εκτοξευθεί στο 9,8% το 2018, για να υποχωρήσει στο 8,7% το επόμενο έτος -από 8,5% πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης