Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καρέλιας: Θα μπορούσε να ήταν πανάκριβο… πούρο αλλά έχουν επιλέξει να είναι «στριφτό τσιγάρο»

Καρέλιας: Θα μπορούσε να ήταν πανάκριβο… πούρο αλλά έχουν επιλέξει να είναι «στριφτό τσιγάρο»
Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 94,7% του συνόλου των μετοχών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει το μέλλον της εισηγμένης
Η μετοχή της Καρέλιας για όσους παρακολουθούν επί σειρά ετών το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι … γνωστή υπόθεση.
Η διοίκηση κάνει καλά τη δουλειά της βγάζοντας λεφτά για τους μετόχους, οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι, αφού κάθε χρόνο μοιράζονται μεγάλα μπόνους, αλλά στο ταμπλό, η αδιαφορία είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γραφτεί κείμενα για την απαξίωση της μετοχής, όχι λόγω της πορείας της αλλά λόγω της συμμετοχής της στις καθημερινές συνεδριάσεις.
Μικρή διασπορά, ελάχιστος όγκος, σχεδόν μηδενικές πράξεις και γενικότερα η συμπεριφορά της παραπέμπει σε εισηγμένη με ελάχιστη αποτίμηση και όχι με 760 εκατ. ευρώ.
Τέτοιες μέρες, όταν υπάρχουν αναδιαρθρώσεις δεικτών, εισροές από μεγάλους ξένους σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πολλοί θυμούνται και ρίχνουν μια ματιά στην Καρέλιας και σκέφτονται πως και αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν μέρος των μεγάλων δεικτών του εξωτερικού.
Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλές με τα δικά της θεμελιώδη.
Με τα υψηλά μερίσματα, την απουσία τραπεζικού δανεισμού, την ρευστότητα που προσεγγίζει το 45% της αποτίμησης κτλ. κτλ.
Όμως αντί να διατεθεί ένα ποσοστό και να αυξηθεί η διασπορά προκειμένου να μπει στα μεγάλα σαλόνια και να είναι ένα κόσμημα για το ΧΑ, οι βασικοί μέτοχοι αδιαφορούν (ενώ υπάρχουν και έντονες αντιπαραθέσεις).
Κάποια στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως δεν θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση και πως είναι πιο πιθανό να βγει από το ταμπλό παρά να τη δούμε σε μεγάλους δείκτες.
Η εισηγμένη είχε τζίρο το 2017, 916 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 54,4 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα ήταν ύψους 9,20 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2017 14 φορές και με καθαρή θέση 418 εκατ. ευρώ παίζει με p/bv 1,8 φορές.
Ωστόσο, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ταμειακά διαθέσιμα 124,4 εκατ. ευρώ, διαθέσιμα χρηματοοικονομικά στοιχεία 38,9 εκατ. ευρώ και επενδύσεις στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων 174,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, η Ιωάννα Καρέλια ελέγχει το 31,9%, ο Ανδρέας Καρέλιας το 21,6%, ο Ευστάθιος Καρέλιας το 20,94%, η Ασημίνα Σπυροπούλου το 13,38% και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλιας το 7,15%.
Οι παραπάνω μέτοχοι ελέγχουν το 94,7% του συνόλου των μετοχών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει το μέλλον της εισηγμένης.
Στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστους πραγματοποίησε όγκο 2 τεμαχίων και από την αρχή του έτους ο συνολικός όγκος δεν ξεπερνά τα 17,5 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης