Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λιβύη: Αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα σκότωσε ηγετικό στέλεχος του ISIS

tags :
Λιβύη: Αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα σκότωσε ηγετικό στέλεχος του ISIS
Λιβύη: Αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα σκότωσε ηγετικό στέλεχος του ISIS
Ένας άνδρας που φέρεται να ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκοτώθηκε την Τρίτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη, περίπου 170 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στα λιβυκά σώματα ασφαλείας και ανακοίνωσε το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).
Η USAFRICOM ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διεξήγαγε "αεροπορικό πλήγμα ακριβείας κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ σκοτώνοντας έναν τρομοκράτη του ΙΚ στη Λιβύη".
Η επιχείρηση διεξήχθη "σε συντονισμό με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)", που εδρεύει στην Τρίπολη, στο πλαίσιο των προσπαθειών να "εξαλειφθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και να σταθεροποιηθεί η περιοχή", κατά την USAFRICOM.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας στην Μπάνι Ουάλιντ, ένα "αεροσκάφος" η ταυτότητα του οποίου είναι "άγνωστη" στοχοθέτησε ένα ανοικτό ημιφορτηγό περί τις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή αλ Ντάχρα, 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μπάνι Ουάλιντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του, που κατονομάστηκε ως O. Hariba.
Κατά την ίδια πηγή, ο Hariba ήταν ανάμεσα στους διοικητές του ΙΚ στη Σύρτη (600 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) και διέφυγε όταν η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε τον έλεγχο της πόλης αυτής, τον Δεκέμβριο του 2016.
Εργαζόμενος στο νοσοκομείο της Μπάνι Ουάλιντ δήλωσε ότι διακομίστηκε σε αυτό ότι απέμεινε από τον άνδρα το λείψανο παραδόθηκε αργότερα στην οικογένειά του επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά του.
Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος που κυριάρχησε στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι για να αποκτήσει ερείσματα στη χώρα και κατέλαβε τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά το ΙΚ παραμένει ενεργό στη Λιβύη και οι ΗΠΑ εξαπολύουν συχνά αεροπορικές επιδρομές εναντίον στελεχών ή βάσεών του.
Ο αμερικανικός στρατός είχε διεξαγάγει την 6η Ιουνίου άλλο ένα πλήγμα εναντίον μελών του ΙΚ, επίσης κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 τζιχαντιστές, σύμφωνα με την USAFRICOM.
Είχε εξάλλου ανακοινώσει ότι διεξήγαγε τη 14η Ιουνίου επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπάνι Ουάλιντ, μιας πόλης στα πρόθυρα της ερήμου. Ενώ την 24η Μαρτίου ένα ανώτερο στέλεχος της ΑΚΙΜ, ο Μούσα Αμπού Νταούντ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Ουμπάρι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης