Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικής κατασκευής ο μεγαλύτερος εκτοξευτήρας ρουκετών παγκοσμίως - Γιατί τον αγόρασαν τα ΗΑΕ

Τουρκικής κατασκευής ο μεγαλύτερος εκτοξευτήρας ρουκετών παγκοσμίως - Γιατί τον αγόρασαν τα ΗΑΕ
Τουρκικής κατασκευής ο μεγαλύτερος εκτοξευτήρας ρουκετών παγκοσμίως - Γιατί τον αγόρασαν τα ΗΑΕ
Μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, Roketsan, κατασκεύασε το μεγαλύτερο πυροβολικό σύστημα στον κόσμο, ικανό να εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες σε 2 λεπτά από ένα μόνο στρατιωτικό όχημα.



To οπλικό σύστημα «Jobaria»,  είναι ένας πολλαπλός εκτοξευτήρας ρουκετών (MCL), αναπτύχθηκε από τη Roketsan για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE), έχει επιτύχει το θρυλικό status με τα παγκόσμια ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο πυροβολικό στον κόσμο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν τη μεγάλη μπαταρία πυροβολικού σε ένα όχημα, καθώς ο στρατός της εγκαταλείπει το παλαιότερο BM-21 Grads, έναν σοβιετικό εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων 122 χιλιοστών.
Το MCL έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των BM-21.
Αντικαθιστά τη χρήση έξι οχημάτων εκτόξευσης που απαιτούν ομάδα άνω των 30 στρατιωτών, ενώ το MCL χρειάζεται μόνο μια ομάδα τριών στρατιωτών για να λειτουργήσει και να εκτοξεύσει τον ίδιο αριθμό πυραύλων (240).
Το σύστημα έχει τέσσερις εκτοξευτήρες πυραύλων συνδεδεμένους στο ρυμουλκούμενο όχημα, ο καθένας μεταφέρει εξήντα πυραύλους 122mm.
Μπορεί να εκτοξεύσει 240 πυραύλους Roketsan 122mm T-122 Sakarya σε στόχους με μέγιστο βεληνεκές περίπου 37 χιλιομέτρων.
Όλοι οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε λιγότερο από δύο λεπτά.
Μετά την εκτόξευση των ρουκετών, μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να φορτώσει ξανά το σύστημα πυραύλων σε περίπου 30 λεπτά.
Ενώ δεν είναι ακόμα σαφές γιατί τα ΗΑΕ θα χρειαστούν τον πιο ογκώδη εκτοξευτή ρουκετών στον κόσμο, ίσως το σύστημα πυραύλων να βρει ένα νέο σπίτι στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Υεμένης.
Υπάρχει επίσης μια άλλη πιθανότητα να στραφεί η χώρα για σύγκρουση στο Στενό του Ορμούζ, καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη κονταροχτυπιούνται ποιος ελέγχει το στενό μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.
Σε κάθε περίπτωση, έρχεται πόλεμος και θα χρησιμοποιηθεί ο μεγαλύτερος εκτοξευτής ρουκετών στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης