Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τον χρυσό - Πτώση 0,2% στα 1.211,50 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Δεύτερη ημέρα απωλειών για τον χρυσό - Πτώση 0,2% στα 1.211,50 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε ο χρυσός, στον απόηχο ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ
Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε σήμερα (29/8/2018) ο χρυσός, στον απόηχο ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ώθησαν ελαφρώς υψηλότερα το δολάριο και αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά κατά το β’ τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο β’ τρίμηνο -ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2014- έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,1%.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυσσόταν κατά 4% στο β’ τρίμηνο του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ανάπτυξη των ΗΠΑ είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.
Παράλληλα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,8% το β’ τρίμηνο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 4,0%.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 2,90 δολ. ή 0,2% στα 1.211,50 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου, στο 1,169 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του γιεν, στα 111,7 γιεν/δολάριο.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Το δολάριο παραμένει, ωστόσο, σε χαμηλά ενός μήνα, καθώς η αισιοδοξία γύρω από το εμπόριο, μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα (27/8) ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό, έχει απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ασφαλή καταφύγια, αυξάνοντας την όρεξη για ανάληψη ρίσκου.
Χαρακτηριστική αυτής της στροφής στα πιο ριψοκίνδυνα assets είναι, εξάλλου, και η άνοδος των δεικτών S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά.
Ο καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, εκτίμησε σήμερα ότι Ουάσιγκτον και Οττάβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη NAFTA (North American Free Trade Agreement) την ερχόμενη Παρασκευή (31 Αυγούστου 2018), σημειώνοντας, πάντως, πως θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό και το πιο «δίκαιο» αποτέλεσμα για τους Καναδούς πολίτες.
Η καναδή υπουργός Εξωτερικών, Chrystia Freeland, μετέβη χθες στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη Nafta.
Όπως δήλωσε η Freeland, οι δύσκολες παραχωρήσεις που έκανε το Μεξικό θα μπορέσουν να διευκολύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τριών χωρών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης