Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συστάσεις διεθνών οίκων: Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο 2019 – Τι αναφέρουν Nomura, Commerzbank

Συστάσεις διεθνών οίκων: Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο 2019 – Τι αναφέρουν Nomura, Commerzbank
Η Ελλάδα όντως δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει σε μια ευνοϊκή συγκυρία και σίγουρα η τρέχουσα δεν θεωρείται καλή περίοδος.
(upd4) Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2019 και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι διασφαλισμένο το επιτόκιο που θα θεωρηθεί επιτυχία από τις αγορές.
Μετά την Rothschild που είχε εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση να μεταθέσει τα σχέδια για έξοδο στις αγορές, να μην υπάρξει βιασύνη γιατί η συγκυρία δεν βοηθάει και η Nomura αλλά και η γερμανική Commerzbank συστήνουν η Ελλάδα να αναμένει έως τις αρχές του 2019 να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα Ιταλίας και Τουρκίας και εν συνεχεία να αποφασιστεί η έξοδος στις αγορές.
Η Nomura υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές κυρίως λόγω υψηλών αποδόσεων στα Ιταλικά ομόλογα και βεβαίως κρίσης στην τουρκική λίρα.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να επιτύχει επιτόκια μη βιώσιμα όταν καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανειστών.
Με μέσο κόστος δανείων 1,20% με 1,30% η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται από τις αγορές στο 4,50% και αυτό να θεωρηθεί επιτυχία.
Κατά την Commerzbank η Ελλάδα δεν πρέπει να βιαστεί αλλά και δεν πρέπει να καθυστερήσει για την έξοδο της στις αγορές.
Δεν μπορεί να επιταχύνει την έξοδο επειδή η αβεβαιότητα στην Ιταλία επιδρά αρνητικά.
Όμως όσο καθυστερεί και η ποσοτικής χαλάρωση θα αποσύρεται …η τάση θα είναι άνοδος για τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στην Νότια Ευρώπη θα παρασύρει και τα ελληνικά επιτόκια.
Κατά την Γερμανική Commerzbank η Ελλάδα δεν χρειάζεται έξοδο εντυπώσεων.
Έχοντας ρευστότητας έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τον χρόνο εξόδου.
Όμως από την άλλη πλευρά όσο καθυστερεί η έξοδος στις αγορές τόσο οι επενδυτές θα συντηρούν υψηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι
1)Όταν το Ιταλικό 10ετές κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 3,10% με 3,20% και το ελληνικό 10ετές έχει διαφορά έως 1,10% δηλαδή 4,20% με 4,36%.... έκδοση στην πρωτογενή αγορά 10ετούς ομολόγου θα οδηγούσε σε επιτόκια στο 4,40% με 4,50% σίγουρα όχι καλές επιδόσεις.
2)Η Ελλάδα όντως δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει σε μια ευνοϊκή συγκυρία και σίγουρα η τρέχουσα δεν θεωρείται καλή περίοδος.
3)Ίσως μετάθεση για το α΄ τρίμηνο του 2019 να έδινε σημαντικό χρόνο στην Ελλάδα αλλά από την άλλη εάν καθυστερήσει τόσο πολύ μπορεί οι αγορές να το εκλάβουν ως αδυναμία.
Να μην θεωρήσουν οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.
Το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν σταθεροποιηθεί όχι σε ελκυστικά επίπεδα αλλά ταυτόχρονα δεν επιδεινώνονται είναι απόδειξη ότι τηρείται στάση αναμονής για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης