Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Διατηρούν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες, ενόψει εκλογών

Σουηδία: Διατηρούν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες, ενόψει εκλογών
Διατηρούν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία
Προβάδισμα της τάξεως των έξι (6) ποσοστιαίων μονάδων δίνει στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες η δημοσκόπηση (μεταξύ 23 και 28 Αυγούστου 2018) της εταιρείας «Sifo» για τη Σουηδία, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018.
Το κόμμα του κ. Stefan Löfven συγκεντρώνει ποσοστό 25% (-1% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας) στην πρόθεση ψήφου, έναντι 19% (αμετάβλητο) για τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Ακολουθούν οι Μετριοπαθείς με 18% (αμετάβλητο), οι Αριστεροί με 11% (+%), οι Κεντρώοι με 9% (-1%), οι Φιλελεύθεροι με 6% (+1) και οι Χριστιανοδημοκράτες με, επίσης, 6% (αμετάβλητο).

Τέλος των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία; - Πώς μία ανοικτόμυαλη κοινωνία απειλείται από τον εθνικισμό

Με τη Βενεζουέλα να έχει επιστρέψει δεκαετίες πίσω σε όλα τα επίπεδα, μία χώρα πλέον «σώζει» τη φήμη του Σοσιαλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο: η Σουηδία.
Η χώρα των Olof Palme και Dag Hammarskjöld, είναι ευρέως γνωστή για –μεταξύ άλλων– την πανέμορφη φύση, το κορυφαία εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομική ευημερία και το υψηλό (και διαφορετικό) βιοτικό επίπεδο, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των σχετικών κατατάξεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ουκ ολίγοι επέλεξαν και επιλέγουν τη Σουηδία ως μία διέξοδο από τα προβλήματα των χωρών, τους, με το σκανδιναβικό κράτος να τους δέχεται με «ανοικτές αγκάλες». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας κρατικής αρχής για τον περασμένο Ιανουάριο (όταν έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατομμυρίων κατοίκων), το 17% του συνόλου των κατοίκων, ήτοι άνω των 1,7 εκατομμυρίων, είναι γεννημένοι εκτός Σουηδίας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών.
Κι όμως, το προαναφερθέν σύντομο «ιστορικό» ίσως δεν είναι αρκετό για να γλιτώσει τους Σουηδούς από την «παγίδα» (ή μόδα;) του εθνικισμού.
Οι επικείμενες εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου ίσως είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία της Σουηδίας. Τούτου λεχθέντος, όχι μόνο απειλείται η κυριαρχία (πλην της περιόδου 2006-2014, που ήταν αντιπολίτευση) των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά, ταυτόχρονα, οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να κερδίσουν τις εκλογές. Υπό την αρχηγεία του 39χρονου Jimmie Åkesson, οι Δημοκράτες εκμεταλλεύθηκαν την οργή μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το μεταναστευτικό ζήτημα και, εξαγγέλλοντας μία ξενοφοβική ατζέντα, είδαν τα ποσοστά τους να πολλαπλασιάζονται και να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 20%! Στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, η διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Stefan Löfven (απεικονίζεται στη φωτογραφία του άρθρου) δεν ξεπερνά τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, με τους Μετριοπαθείς να περιορίζονται στην τρίτη θέση.
Να σχολιαστεί πως οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται πιο ήπιοι από πλευράς ρητορικής, σε σύγκριση με εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Κάποιοι τους κατατάσσουν και στην κεντροδεξιά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης