Η αναδιάρθρωση δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου που αναμένονται εκροές διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα της αγοράς - Σημαντική επιδείνωση στα ομόλογα
(upd16)Τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έως -2,58% οι οποίες εντάθηκαν μισή ώρα πριν τις δημοπρασίες... λόγω εκροών που αναμένονται από την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να έχει εκτιναχθεί στο 4,39% και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 3,21% απόρροια τόσο των ανησυχιών για τις σχέσεις Ιταλίας - ΕΕ όσο και της πορείας των αναδυόμενων αγορών.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ότι έχει μετατεθεί για αργότερα και όπως υποστηρίζουν διεθνείς οίκοι για αρχές 2019.
Ταυτόχρονα η νέα μεγάλη επιδείνωση στην τουρκική λίρα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 6,76 λίρες αποδεικνύει ότι η κρίση στις αναδυόμενες επιδεινώνεται.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και στην ζώνη των 735 -740 μονάδων παρατηρείται ενεργοποίηση κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων που απορροφούνται σχετικά προς το παρόν με ευκολία.
Οι αναμενόμενες εκροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην λίρα Τουρκίας και στην Ιταλία…δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την ελληνική αγορά....ενώ και τα μέτρια αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄6μηνο 2018 θολώνουν την επενδυτική ορατότητα.
Η ελληνική αγορά βιώνει συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας από την μια η κρίση στην Ιταλία από την άλλη τα σοβαρά προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία με το νόμισμα να έχει εκτοξευτεί στο 6,76 λίρες ανά δολ.παρά τις διαβεβαιώσεις Erdogan ότι είναι θέμα 1-2 μηνών να ομολοποιηθεί η κατάσταση, θολώνουν τον επενδυτικό ορίζοντα της Ελλάδος.
Παράλληλα η κρίση στις αναδυόμενες αγορές «αγγίζει» Κίνα και υπεράκτιο γουάν CNH ενώ εκτός από την τουρκική λίρα καταρρέουν pesos Αργεντινής και ρουπία Ινδίας
Οριακά κέρδη 12,3 εκατ. ευρώ το α' 6μηνο 2018 με τον δείκτη CET 1 στο 18,5% ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Κέρδη 113 εκατ. στο α' εξάμηνο 2018 ή 36 εκατ. χωρίς τα έκτατα, με τον δείκτη CET1 στο 14,8% ανακοίνωσε η Eurobank.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τράπεζες καθώς ασκήθηκαν πιέσεις στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -2,58% και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.
Οι συναλλαγές στον Τραπεζικό κλάδο ήταν περιορισμένες καθώς η Εθνική, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τον συνολικό όγκο συναλλαγών, απουσιάζει από το ταμπλό λόγω reverse split και θα επανέλθει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Με μεικτά πρόσημά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Lamda, Motor Oil ενώ ανοδικά έκλεισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,35 ευρώ αμετάβλητη, ενώ ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 225 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2018 και στα 307 εκατ. τα EBITDA .
Σε τεχνικό επίπεδο η διάσπαση του Γενικού Δείκτη των 740-750 μονάδων θα δώσει ώθηση για τις 765 μονάδες όπου καταγράφεται το πρώτο αξιόλογο σημείο αντίστασης ενώ η πρώτη στήριξη βρίσκεται στην ζώνη των 730 μονάδων και η ισχυρή στήριξη στις 700 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 739 μονάδες με πτώση -0,46% έχοντας υψηλό στις 743,47 μονάδες και χαμηλό στις 737,18 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος 9 εκατ. εκ των οποίων 2,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή 16 χιλ. τεμαχίων και 329 χιλ. ευρώ διακίνησε η Motor Oil
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Συνεδριάζει σήμερα το βράδυ 30 Αυγούστου το Εuroworking Group καθώς θα συζητηθεί το πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς με βασικό θέμα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων την άρση της περικοπής των συντάξεων καθώς δανειστές και ΔΝΤ θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 είναι διαρθρωτικό μέτρο και μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση πρόκειται να δοθεί στην επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Κανένα περιθώριο ελιγμών στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις το μήνυμα του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη J. Weidmann καλεσμένος της ΕΕΤ ο οποίος έκανε αναφορά ότι μόνο με ισχυρή ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.
Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την πορεία των τουρκικών τραπεζών με το νόμισμα να υποχωρεί στις 6,76 λίρες/δολάριο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας έχουν κλιμακωθεί, με τον βασικό λόγο να είναι η κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 20 τουρκικών τραπεζών καθώς ήταν απόρροια της «σημαντικής αύξησης του κινδύνου».
Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα η ινδική ρουπία έναντι του δολαρίου, δεχόμενη σοβαρές πιέσεις από το risk off στις αναδυόμενες οικονομίες.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μετά την σκληρή απάντηση του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Di Maio στον ευρωπαϊκό επίτροπο G.Otineger καθώς τον κατηγόρησε για υποκρισία μετά της δηλώσεις του ότι αν μια χώρα μέλος αποφασίσει να μην καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Di Maio δήλωσε η άσκηση βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει ως είχε ενώ τόνισε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους.,
Η πλειοψηφία των Σκοπιανών τάσσεται υπέρ του «ναι» όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου
Απαραίτητα προϋπόθεση ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα κατά το Σύνταγμα είναι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που θα προσέλθει στις κάλπες να είναι τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων.
Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με πτωτικές τάσεις η πλειοψηφία στις ασιατικές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση -1,14% στις 2.737,74 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,89% στις 28.164 μονάδες
Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με πτωτικές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Eιδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -0,36%, ο CAC 40 στο -0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -1,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,20% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά στο -0,63%.
Στην Wall Street Ο Dow κινείται πτωτικά στο -0,24%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,14% και το ETF GREC στο -1,73% (8,92 δολ.)
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλες συνθήκες
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2019 καθώς το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό με την κρίση στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι διασφαλισμένο το επιτόκιο που θα θεωρηθεί επιτυχία από τις αγορές.
Μετά την Rothschild που είχε εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση να μεταθέσει τα σχέδια για έξοδο στις αγορές, να μην υπάρξει βιασύνη γιατί η συγκυρία δεν βοηθάει και η Nomura αλλά και η γερμανική Commerzbank συστήνουν η Ελλάδα να αναμένει έως τις αρχές του 2019.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να επιτύχει επιτόκια μη βιώσιμα όταν καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανειστών και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία να δανείζεται από τις αγορές με 4,50%.
Έχοντας ρευστότητα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τον χρόνο εξόδου αλλά από την άλλη όσο καθυστερεί η έξοδος στις αγορές τόσο οι επενδυτές θα συντηρούν υψηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ενώ όσο αποσύρεται η ποσοτική χαλάρωση η τάση θα είναι ανοδικά για τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Η Ελλάδα όντως δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει σε μια ευνοϊκή συγκυρία και σίγουρα η τρέχουσα δεν θεωρείται καλή περίοδο καθώς εάν καθυστερήσει πολύ οι αγορές θα το εκλάβουν ως αδυναμία .
Σημαντικές απώλειες στις τράπεζες λόγω MSCI – Εκτός ταμπλό η Εθνική λόγω reverse split
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές κυρίως λόγω επιλεκτικών πωλήσεων που σημειώνονται απόρροια της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης από τις 29 Αυγούστου και θα επανέλθει στις 3 Σεπτεμβρίου με νέα τιμή 2,4480 ευρώ λόγω του reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα και με νέα ονομαστική αξία 3 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6850 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 1 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,4900 ευρώ με πτώση -2,05% με όγκο 705 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7540 ευρώ με πτώση -2,58% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,41 ευρώ με άνοδο +1,05% και με κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2130 ευρώ με πτώση -0,47% με όγκο 84 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,50 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ,
Με μεικτά πρόσημα οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Lamda, Motor Oil Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,30 ευρώ με πτώση -0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,18 ευρώ με πτώση -0,18% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7280 ευρώ με πτώση -2,37% και αποτίμηση 401 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7160 ευρώ με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 398 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,4900 ευρώ με πτώση -0,58% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,72 με πτώση -0,60% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,35 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,20 ευρώ με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,70 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,26 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,37 ευρώ με άνοδο +0,94% και με την κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1034 ευρώ με πτώση -0,58% με την κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,39% - Σημαντική επιδείνωση και στην Ιταλία το 10ετές στο 3,21%
Σημαντική επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,39% από 4,19% νωρίτερα, απόρροια της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές και στην αγορά ομολόγων στην Ιταλία με το 10ετές στο 3,21% από 3,11% νωρίτερα σήμερα...
Τα ελληνικά ομόλογα θα διατηρήσουν το spread – την διαφορά απόδοσης με την Ιταλία – στις 110 μονάδες βάσης ή 1,10% οπότε εάν δεν βελτιωθεί η Ιταλία…τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι σχεδόν μηδενικά.
Το γεγονός ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Ωστόσο η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από την Ιταλία.
Η κατάσταση στην Ιταλική αγορά και η αβεβαιότητα για τον προϋπολογισμό του 2019 που θα συνταχθεί τέλη Σεπτεμβρίου και μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν ουσιαστική βελτίωση στα ιταλικά χρεόγραφα πέραν από κάποιες παροδικές αναλαμπές.
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,45% με 4,50%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,45 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,76%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,18% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,27 μονάδες βάσης και απόδοση 3,18%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,67 μονάδες βάσης και απόδοση 3,79% απομακρύνεται στο ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,36% με απόδοση αγοράς 4,39% και απόδοση πώλησης 4,32%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,57 μονάδες βάσης και απόδοση 4,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,21%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 380 μονάδες βάσης από 378 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,21%
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας ενώ ήπιες πιέσεις ασκούνται στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2018 στο 0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,21%, από 3,11% χαμηλό ημέρας, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Εν τω μεταξύ σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να έχει εκτιναχθεί στο 4,39% και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 3,21% απόρροια τόσο των ανησυχιών για τις σχέσεις Ιταλίας - ΕΕ όσο και της πορείας των αναδυόμενων αγορών.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ότι έχει μετατεθεί για αργότερα και όπως υποστηρίζουν διεθνείς οίκοι για αρχές 2019.
Ταυτόχρονα η νέα μεγάλη επιδείνωση στην τουρκική λίρα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 6,76 λίρες αποδεικνύει ότι η κρίση στις αναδυόμενες επιδεινώνεται.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και στην ζώνη των 735 -740 μονάδων παρατηρείται ενεργοποίηση κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων που απορροφούνται σχετικά προς το παρόν με ευκολία.
Οι αναμενόμενες εκροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην λίρα Τουρκίας και στην Ιταλία…δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την ελληνική αγορά....ενώ και τα μέτρια αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄6μηνο 2018 θολώνουν την επενδυτική ορατότητα.
Η ελληνική αγορά βιώνει συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας από την μια η κρίση στην Ιταλία από την άλλη τα σοβαρά προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία με το νόμισμα να έχει εκτοξευτεί στο 6,76 λίρες ανά δολ.παρά τις διαβεβαιώσεις Erdogan ότι είναι θέμα 1-2 μηνών να ομολοποιηθεί η κατάσταση, θολώνουν τον επενδυτικό ορίζοντα της Ελλάδος.
Παράλληλα η κρίση στις αναδυόμενες αγορές «αγγίζει» Κίνα και υπεράκτιο γουάν CNH ενώ εκτός από την τουρκική λίρα καταρρέουν pesos Αργεντινής και ρουπία Ινδίας
Οριακά κέρδη 12,3 εκατ. ευρώ το α' 6μηνο 2018 με τον δείκτη CET 1 στο 18,5% ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Κέρδη 113 εκατ. στο α' εξάμηνο 2018 ή 36 εκατ. χωρίς τα έκτατα, με τον δείκτη CET1 στο 14,8% ανακοίνωσε η Eurobank.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τράπεζες καθώς ασκήθηκαν πιέσεις στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -2,58% και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.
Οι συναλλαγές στον Τραπεζικό κλάδο ήταν περιορισμένες καθώς η Εθνική, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τον συνολικό όγκο συναλλαγών, απουσιάζει από το ταμπλό λόγω reverse split και θα επανέλθει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Με μεικτά πρόσημά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Lamda, Motor Oil ενώ ανοδικά έκλεισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,35 ευρώ αμετάβλητη, ενώ ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 225 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2018 και στα 307 εκατ. τα EBITDA .
Σε τεχνικό επίπεδο η διάσπαση του Γενικού Δείκτη των 740-750 μονάδων θα δώσει ώθηση για τις 765 μονάδες όπου καταγράφεται το πρώτο αξιόλογο σημείο αντίστασης ενώ η πρώτη στήριξη βρίσκεται στην ζώνη των 730 μονάδων και η ισχυρή στήριξη στις 700 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 739 μονάδες με πτώση -0,46% έχοντας υψηλό στις 743,47 μονάδες και χαμηλό στις 737,18 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος 9 εκατ. εκ των οποίων 2,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή 16 χιλ. τεμαχίων και 329 χιλ. ευρώ διακίνησε η Motor Oil
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Συνεδριάζει σήμερα το βράδυ 30 Αυγούστου το Εuroworking Group καθώς θα συζητηθεί το πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς με βασικό θέμα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων την άρση της περικοπής των συντάξεων καθώς δανειστές και ΔΝΤ θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 είναι διαρθρωτικό μέτρο και μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση πρόκειται να δοθεί στην επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Κανένα περιθώριο ελιγμών στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις το μήνυμα του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη J. Weidmann καλεσμένος της ΕΕΤ ο οποίος έκανε αναφορά ότι μόνο με ισχυρή ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.
Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την πορεία των τουρκικών τραπεζών με το νόμισμα να υποχωρεί στις 6,76 λίρες/δολάριο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας έχουν κλιμακωθεί, με τον βασικό λόγο να είναι η κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 20 τουρκικών τραπεζών καθώς ήταν απόρροια της «σημαντικής αύξησης του κινδύνου».
Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα η ινδική ρουπία έναντι του δολαρίου, δεχόμενη σοβαρές πιέσεις από το risk off στις αναδυόμενες οικονομίες.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μετά την σκληρή απάντηση του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Di Maio στον ευρωπαϊκό επίτροπο G.Otineger καθώς τον κατηγόρησε για υποκρισία μετά της δηλώσεις του ότι αν μια χώρα μέλος αποφασίσει να μην καταβάλει την οικονομική της εισφορά στην Ένωση, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Di Maio δήλωσε η άσκηση βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει ως είχε ενώ τόνισε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους.,
Η πλειοψηφία των Σκοπιανών τάσσεται υπέρ του «ναι» όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου
Απαραίτητα προϋπόθεση ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα κατά το Σύνταγμα είναι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που θα προσέλθει στις κάλπες να είναι τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων.
Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές
Με πτωτικές τάσεις η πλειοψηφία στις ασιατικές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση -1,14% στις 2.737,74 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,89% στις 28.164 μονάδες
Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με πτωτικές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Eιδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -0,36%, ο CAC 40 στο -0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -1,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,20% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά στο -0,63%.
Στην Wall Street Ο Dow κινείται πτωτικά στο -0,24%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,14% και το ETF GREC στο -1,73% (8,92 δολ.)
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλες συνθήκες
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές πρέπει να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2019 καθώς το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό με την κρίση στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Τουρκία και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι διασφαλισμένο το επιτόκιο που θα θεωρηθεί επιτυχία από τις αγορές.
Μετά την Rothschild που είχε εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση να μεταθέσει τα σχέδια για έξοδο στις αγορές, να μην υπάρξει βιασύνη γιατί η συγκυρία δεν βοηθάει και η Nomura αλλά και η γερμανική Commerzbank συστήνουν η Ελλάδα να αναμένει έως τις αρχές του 2019.
Δεν υπάρχει κανένα νόημα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να επιτύχει επιτόκια μη βιώσιμα όταν καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανειστών και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία να δανείζεται από τις αγορές με 4,50%.
Έχοντας ρευστότητα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τον χρόνο εξόδου αλλά από την άλλη όσο καθυστερεί η έξοδος στις αγορές τόσο οι επενδυτές θα συντηρούν υψηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ενώ όσο αποσύρεται η ποσοτική χαλάρωση η τάση θα είναι ανοδικά για τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Η Ελλάδα όντως δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει σε μια ευνοϊκή συγκυρία και σίγουρα η τρέχουσα δεν θεωρείται καλή περίοδο καθώς εάν καθυστερήσει πολύ οι αγορές θα το εκλάβουν ως αδυναμία .
Σημαντικές απώλειες στις τράπεζες λόγω MSCI – Εκτός ταμπλό η Εθνική λόγω reverse split
Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές κυρίως λόγω επιλεκτικών πωλήσεων που σημειώνονται απόρροια της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI αύριο 31 Αυγούστου.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης από τις 29 Αυγούστου και θα επανέλθει στις 3 Σεπτεμβρίου με νέα τιμή 2,4480 ευρώ λόγω του reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα και με νέα ονομαστική αξία 3 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6850 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 1 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,4900 ευρώ με πτώση -2,05% με όγκο 705 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7540 ευρώ με πτώση -2,58% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,41 ευρώ με άνοδο +1,05% και με κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2130 ευρώ με πτώση -0,47% με όγκο 84 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,50 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ,
Με μεικτά πρόσημα οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Lamda, Motor Oil Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,30 ευρώ με πτώση -0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,18 ευρώ με πτώση -0,18% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7280 ευρώ με πτώση -2,37% και αποτίμηση 401 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7160 ευρώ με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 398 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,4900 ευρώ με πτώση -0,58% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,72 με πτώση -0,60% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,35 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,20 ευρώ με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,70 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,26 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,37 ευρώ με άνοδο +0,94% και με την κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1034 ευρώ με πτώση -0,58% με την κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,39% - Σημαντική επιδείνωση και στην Ιταλία το 10ετές στο 3,21%
Σημαντική επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,39% από 4,19% νωρίτερα, απόρροια της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές και στην αγορά ομολόγων στην Ιταλία με το 10ετές στο 3,21% από 3,11% νωρίτερα σήμερα...
Τα ελληνικά ομόλογα θα διατηρήσουν το spread – την διαφορά απόδοσης με την Ιταλία – στις 110 μονάδες βάσης ή 1,10% οπότε εάν δεν βελτιωθεί η Ιταλία…τα περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα είναι σχεδόν μηδενικά.
Το γεγονός ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Ωστόσο η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από την Ιταλία.
Η κατάσταση στην Ιταλική αγορά και η αβεβαιότητα για τον προϋπολογισμό του 2019 που θα συνταχθεί τέλη Σεπτεμβρίου και μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν ουσιαστική βελτίωση στα ιταλικά χρεόγραφα πέραν από κάποιες παροδικές αναλαμπές.
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,45% με 4,50%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,45 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,76%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,18% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,27 μονάδες βάσης και απόδοση 3,18%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,67 μονάδες βάσης και απόδοση 3,79% απομακρύνεται στο ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,36% με απόδοση αγοράς 4,39% και απόδοση πώλησης 4,32%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,57 μονάδες βάσης και απόδοση 4,82%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,21%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 380 μονάδες βάσης από 378 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Μεγάλη επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 3,21%
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας ενώ ήπιες πιέσεις ασκούνται στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2018 στο 0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,21%, από 3,11% χαμηλό ημέρας, με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών