Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι CEO των ευρωπαϊκών τραπεζών προειδοποιούν: Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερες τράπεζες

Οι CEO των ευρωπαϊκών τραπεζών προειδοποιούν: Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερες τράπεζες
Τέσσερις επικεφαλής ευρωπαϊκών τραπεζών τονίζουν την ανάγκη για λιγότερες τράπεζες
Στην ανάγκη για λιγότερες τράπεζες στην Ευρώπη συμφωνούν τα τραπεζικά στελέχη.
Σύμφωνα τα στοιχεία της Statista, ο συνολικός αριθμός των τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ έχει μειωθεί σε 6.648 το 2016 από το 8.570 το 2008.
Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός μείωση και συγχωνεύσεων πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.
«Πιστεύω ότι πολλά αλλάζουν με τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και με την ΕΚΤ να γίνεται η βασική εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών στην Ευρώπη.
Έχουν μια πιο σκληρή προσέγγιση» επεσήμανε ο Jose Vinals πρόεδρος του ομίλου Standard Chartered.
Ο Vinals πρόσθεσε ότι για να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια τραπεζική ένωση, θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξουν διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A), λέγοντας: «Δεν έχει συμβεί ακόμα, σε βαθμό που να είναι υγιές».
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Ralph Hamers, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο ότι ενώ η ενοποίηση στην Ευρώπη είχε τα πλεονεκτήματα της, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να χαλαρώσουν τους διασυνοριακούς κανόνες.
«Το πραγματικό όφελος είναι μόνο όσον αφορά το κόστος.
Το κεφάλαιο δεν μεταβιβάζεται ελεύθερα, η ρευστότητα δεν μεταβιβάζεται εύκολα.
Οπότε για να γίνει κάτι διασυνοριακό, θα χρειαστούν περισσότερα για να γίνει ελκυστικό».
Η Ισπανία μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στο δρόμο της ενοποίησης περισσότερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Jose Maria Roldan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής τραπεζικής ένωσης, δήλωσε ότι η χώρα έχει δει τον αριθμό των ταμιευτηρίων της να μειώνεται από 45 το 2008 σε 18.
«Το μήνυμα που παίρνουμε από την ΕΚΤ και τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό είναι ότι η συνέχιση των πιέσεις κέρδους θα συνεχιστεί.
Αυτό συμβαίνει λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ανταγωνισμού fintech αλλά και επειδή η εξομάλυνση των επιτοκίων είναι πιο αρχή από ό,τι ήταν στο παρελθόν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing, αποκάλυψε την επιθυμία του για ευρύτερη ενοποίηση όταν είπε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται όσο τον δυνατόν περισσότερες τράπεζες.
«Η Ευρώπη χρειάζεται πρωτίστως ισχυρές τράπεζες» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης