Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο επίκεντρο η εκταμίευση των ANFAs και SMPs προς την Ελλάδα στο Euro Working Group - Επιβεβαίωση ΒΝ

Στο επίκεντρο η εκταμίευση των ANFAs και SMPs προς την Ελλάδα στο Euro Working Group - Επιβεβαίωση ΒΝ
Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group, συζητήθηκε η εκταμίευση των ANFAs και SMPs προς τη χώρα μας 
Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group, EWG), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση των ANFAs και SMPs προς την Ελλάδα (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες) εντός τεσσάρων ετών.
Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως το Euro Working Group (συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) δεν συζήτησε τίποτε άλλο για την Ελλάδα.
Επί αυτού, σχολίαζαν πως η μορφή της μεταμνημονιακής εποπτείας είχε ήδη αποφασιστεί από τον περασμένο Μάιο.
Νωρίτερα, το bankingnews μετέδιδε πως, στο EWG, θα δοθεί έμφαση στην επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs που αποκόμισε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο στην τετραετία φθάνει τα 4,8 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η εκταμίευσή του θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο.
Για το 2018 εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του δεύτερου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελούν υπό την αίρεση ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάζουν καλό βαθμό στη χώρα μας στις εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ανά τρίμηνο.
Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή του ακριβότερου χρέους ή για επενδύσεις.
Το θέμα είναι ότι οι δανειστές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και αποκλίνει από τον στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ώς το 2022. Δηλαδή θα εισηγούνται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.
Αυτό θα φανεί από την πρώτη κιόλας έκθεση που θα συντάξουν για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

ΔΝΤ: Διαρθρωτικό μέτρο οι περικοπές στις συντάξεις

Αυτό που καίει την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις.
Εάν δηλαδή θα υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην προχωρήσει η περικοπή τους την 1-1-2019.
Το βασικό επιχείρημα της είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.
Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους, και κυρίως το ΔΝΤ θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο και μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1/1/2020, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ.
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία όμως και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν την δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί.
Από την άλλη, όμως, οι Ευρωπαίοι αν θέλουν μπορούν να κάνουν «εκπτώσεις»…
Μπορούν δηλαδή να καθυστερήσουν την εφαρμογή τους ή να κλείσουν το μάτι για μικρότερες περικοπές…
Θα δούμε τι θα γίνει.

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις διαμηνύει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή πάντως κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται σχεδόν βέβαια πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν θα προχωρήσει.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπές συντάξεων αλλά μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων».
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την αρνητική στάση του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ ήταν, είναι και θα είναι ενάντια σα κάθε μέτρο που συνιστά κοινωνική προστασία και ενίσχυση εισοδημάτων», σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «σήμερα δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον εκβιασμό» και ότι «έχουμε επιχειρήματα που δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων θα κάνει κακό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη η στάση του ΔΝΤ, έκανε λόγο για ανάσχεση του μέτρου.
«Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη.
Έκπληξη - και μάλιστα αρνητική - θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου.
Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση.
Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών.
Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία.
Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Παππάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης