Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα, βρίσκεται ήδη εκτός αγορών.... μέχρι να εκτονωθούν οι κρίσεις σε Ιταλία και Τουρκία - Νέο ομόλογο αρχές 2019

Η Ελλάδα, βρίσκεται ήδη εκτός αγορών.... μέχρι να εκτονωθούν οι κρίσεις σε Ιταλία και Τουρκία - Νέο ομόλογο αρχές 2019
Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός αγορών
Η κρίση στην Ιταλία που συνδέεται ξεκάθαρα με τις σχέσεις με την ΕΕ και η κρίση στην Τουρκία – που συνδέεται με τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές προς το δολάριο – αναμένεται να κλιμακωθούν επικίνδυνα.
Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο κρίσεων, μόλις βγήκε από τα μνημόνια και η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε την παροχολογία στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές.
Η Ελλάδα έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός αγορών - η νέα έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί αρχές 2019 - μέχρι να κοπάσουν οι δύο κρίσεις Ιταλίας και Τουρκίας....ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σύντομα εκτόνωση των κρίσεων.
Αντιθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο η ιταλική κρίση όσο και η τουρκική κρίση να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα...επιδρώντας καίρια και στην Ελλάδα.

Ειδικά η Ιταλία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση Lega North (κυρίως) και Κινήματος 5 Αστέρων αποτελεί την δεξιά αντισυστημική πρόταση της Ιταλίας που εάν πετύχει θα ανατρέψει την μέχρι τώρα πορεία σκληρής λιτότητας της Ευρώπης.
Στο σκέλος του μεταναστευτικού η Ιταλική πρόταση μέσω της Lega North και του Μ. Salvini έχει βρει αποδέκτες και μπορεί να ειπωθεί ότι η έχει κερδίσει πολιτικά.
H Ευρώπη λόγω της σταθερής στάσης της Ιταλίας έχει μετακινηθεί προς μια πιο σκληρή στάση για το μεταναστευτικό, οπότε η Ιταλία κέρδισε πόντους.
Η Γερμανία λόγω του εθνικιστικού κινήματος AfD που δίνει μάχη ακόμη και για την δεύτερη θέση ξεπερνώντας τους σοσιαλδημοκράτες επίσης ακολουθεί πιο προσεκτική πολιτική.
Οπότε η Ιταλική στάση για το μεταναστευτικό επηρεάζει την συνολική ευρωπαϊκή γραμμή.
Όμως το μεγάλο στοίχημα για την Ιταλία είναι η οικονομία.
Μετά τις προειδοποιητικές δηλώσεις του επιτρόπου Moscovici ότι όσοι δεν τηρούν τις θέσεις της Ευρώπης είναι σαν να σχεδιάζουν την έξοδο τους από το ευρώ και έκανε λόγω για απρόβλεπτες συνέπειες στην Ιταλία φαίνεται ότι η κόντρα θα ενταθεί.
Η Ιταλία θα φέρει προς έγκριση τον προϋπολογισμό 2019 τέλη Σεπτεμβρίου 2018 και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Π.χ. η Ιταλία προτείνει γενναία μείωση του εταιρικού φόρου αλλά και των φυσικών προσώπων προφανώς μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Η Ιταλία δεν θα φύγει από το ευρώ προφανώς αλλά η Ιταλία και η Lega North η δεξιά αντισυστημική πρόταση, εάν περάσει έστω και μερικώς θα είναι μια μεγάλη νίκη.
Η αριστερά μέσω του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και των Podemos στην Ισπανία απέτυχαν γιατί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις ιδέες τους και να αποδεχθούν ως μόνη λύση την λιτότητα.
Η Ιταλία δεν είναι τυχαίο ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον Trump και μπορεί να ειπωθεί ότι Trump στις ΗΠΑ και Salvini στην Ιταλία έχουν κοινές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα…
Η Ιταλία αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο για μήνες μέχρι να αρχίσει να διαμορφώνεται μια κοινή στρατηγική με την ευρωζώνη.
Έως τότε τα ομόλογα της Ιταλίας θα παραμείνουν σε επίπεδα 3,10% με 3,20% υποχρεώνοντας και τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν στην ζώνη του 4,20% με 4,40%.
Όπως έχει αναλυθεί το fair value Ελλάδος – Ιταλίας καθορίζεται με βάση ένα spread – δηλαδή διαφορά απόδοσης στα ομόλογα – 110 με 120 μονάδες βάσης.
Εάν η Ιταλία π.χ. είναι 3,20% η Ελλάδα θα είναι 4,30% με 4,40%.

Η κρίση στην Τουρκία θα ενταθεί – Η λίρα στο επίκεντρο της κερδοσκοπίας

Η κρίση στην Τουρκία θα ενταθεί ήδη η λίρα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών πιέσεων μαζί με το pesos της Αργεντινής.
Είναι εύκολη δικαιολογία ότι η λίρα της Τουρκίας καταρρέει 6,58 λίρες ανά δολάριο, απόρροια της κόντρας Τουρκίας με ΗΠΑ.
Η βασική αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι το αμερικανικό κεφάλαιο που στο παρελθόν αναζήτησε μεγάλες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές επιστρέφει στο δολάριο για να εκμεταλλευτεί την άνοδο της Wall.
Ο βασικός λόγος που οι βασικοί δείκτες της Wall σημειώνουν ράλι είναι η μετατόπιση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές στις ΗΠΑ.
Επίσης ενώ ο Erdogan ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεχθεί σκληρή κριτική γιατί δεν αυξάνει τα επιτόκια, η περίπτωση της Αργεντινής δείχνει ότι και να αυξηθούν τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα οι κερδοσκοπικές πιέσεις συνεχίζονται.
Η Αργεντινή έχει αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τα επιτόκια στο 60% αλλά το pesos καταγράφει ιστορικά χαμηλά.
Οπότε ίσως όχι λάθος η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν αυξάνει τα επιτόκια.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός αγορών

Ξανά και ξανά τα ελληνικά ομόλογα που αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας επιδεικνύουν πολύ κακή έως πολύ αρνητική εικόνα.
Με απόδοση στο 10ετές 4,38% σημαίνει ότι εάν σήμερα έβγαινε στις αγορές θα είχε επιτόκιο σε 10ετές ομόλογο στο 4,70% δηλαδή επιτόκιο αποτυχίας.
Με τέτοια επιτόκια η Ελλάδα θα έμενε εκτός αγορών γιατί θα θεωρούνταν αποτυχία.
Η Κύπρος ενώ ακόμη δεν είναι επενδυτική βαθμίδα και απέχει μόλις 2 κλίμακες υψηλότερα από την Ελλάδα εμφανίζει spread σχεδόν διπλάσιο από ότι συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ιταλία.
Συγκεκριμένα στα 5 χρόνια η Κύπρος εμφανίζει απόδοση στα ομόλογα της 1,11% και η Ελλάδα 3,38% η διαφορά αυτή – spread – είναι περίπου 230 μονάδες βάσης ή 2,30% υπέρ της Κύπρου.
Η Κύπρος δεν έχει 10ετές ομόλογο ωστόσο η απόδοση του εκτιμάται ότι θα ήταν στο 2,20% με 2,30% έναντι 4,38% της Ελλάδος δηλαδή πάλι spread 220 με 230 μονάδες βάσης υπέρ της Κύπρου.
Όπως έχει αναλυθεί το spread είναι αυτό που καθορίζει την τιμολόγηση δηλαδή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεταξύ τους συγκρινόμενες διαμορφώνουν διαφορές ή spread και αυτός είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας τιμολόγησης του κρατικού κινδύνου.
Η Ελλάδα υπολείπεται της Ιταλίας 110 με 120 μονάδες βάσης ή 1,10% με 1,20% καθώς το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,38% και το Ιταλικό 10ετές 3,20%.
 Εφόσον το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας στην τιμολόγηση του κινδύνου χώρας αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση…στην Ελλάδα δεν εξαρτάται…από την Ελλάδα.
Εάν π.χ. η Ιταλία δεν βελτιωθεί δεν μπορεί να βελτιωθεί και η Ελλάδα καθώς η διαφορά των spreads θα κρατάει δέσμιες τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Εάν δεχθούμε ότι το fair value μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στα 10 χρόνια είναι διαφορά – spread μεταξύ 1,10% και 1,20% και η διαφορά Ελλάδος και Κύπρου είναι 2,20% με 2,30% προφανώς υπέρ της Κύπρου…τότε η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει στην βελτίωση των άλλων.
Για να τεθεί πιο απλά.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,40% - λογική απόδοση είναι 4,15% - με Ιταλικό 3,2% δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν…η Ιταλία δεν ανακάμψει.
Συμπέρασμα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα βελτιωθούν εάν δεν βελτιωθεί και η Ιταλία, η ελληνική αγορά ομολόγων είναι παγιδευμένη στα γρανάζια της Ιταλίας και όσο η Ιταλία βρίσκεται σε κρίση η Ελλάδα θα βρίσκει κλειστές τις πόρτες για έξοδο στις αγορές.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης