Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Σημαντική η έγκριση της ΡΑΕ για τη μονάδα φυσικού αερίου εκτιμούν 7 αναλυτές

Μυτιληναίος: Σημαντική η έγκριση της ΡΑΕ για τη μονάδα φυσικού αερίου εκτιμούν 7 αναλυτές
Η έγκριση της άδειας συνιστά την πρώτη νέα μεγάλη επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύσιμο το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια
Θετικά υποδέχτηκαν οι εγχώριοι αναλυτές την εξέλιξη της έγκρισης της άδειας που εξασφάλισε ο Μυτιληναίος από τη ΡΑΕ για την κατασκευή της νέας μονάδας  με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η έγκριση της άδειας συνιστά την πρώτη νέα μεγάλη επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύσιμο το φυσικό αέριο μετά από ένα μεγάλο πάγωμα κατασκευής ανάλογων εργοστασίων τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την NBG, η οποία τηρεί σύσταση Outperform για τον Μυτιληναίο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την άδεια για τη μονάδα φυσικού αερίου (CCGT) για τον Μυτιληναίο.
Το επόμενο βήμα απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να χρειαστούν 10-12 μήνες, ενώ αργότερα θα αρχίσει η κατασκευή της μονάδες ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2022.
Η πραγματική δυναμικότητα του εργοστασίου είναι 650MW (ονομαστική 665MW), θα έχει μια ωφέλιμη ζωή των 35 ετών και θα έχει έδρα τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.
Σύμφωνα με την Εθνική, αυτή η θετική είδηση για τον Μυτιληναίο, καθώς η ζήτηση για καθαρή ενέργεια αυξάνεται, ενώ θα υποστηρίζεται περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των εκπομπών CO2, η οποία έχει κάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη λιγότερο αποτελεσματική και βιώσιμη.
Στο ίδιο μήκος και η Eurobank, η οποία τονίζει ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο δόθηκε η άδεια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, λόγω της αύξησης του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Εν τω μεταξύ, οι όροι των συναλλαγών στην αγορά αλουμινίου παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκοί σηματοδοτώντας ισχυρή κερδοφορία μπροστά.
Η Axia στέκεται στο γεγονός ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ περίπου και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, δίνοντας στον όμιλο μια ισχυρή ώθηση στις ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μονάδα θα προσθέτει στα ετήσια EBITDA 50 ευρώ (όμιλος EBITDA 2018 ~ 300 εκατ. ευρώ).
Μυτιληναίος κατέχει σήμερα τρεις μονάδες συνδυασμένου κύκλου με συνολική χωρητικότητα των 1.2 GW.
Η Beta περιορίζεται στην αναμετάδοση της είδησης, τονίζοντας ότι το έργο θα ανατεθεί στον ανάδοχο EPC ΜΕΤΚΑ, μέλος του ομίλου και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2022.
Η IBG αναφέρει ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση του αποτυπώματος του ομίλου στην εγχώρια αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο τοπίο, το οποίο έχει ως κύριο οδηγό τη μετάβαση από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ίδιο αναφέρει και η Euroxx, ενώ η Πειραιώς, η οποία επίσης τηρεί σύσταση Outperform για τη μετοχή του ομίλου, αναφέρει ότι ο όμιλος θα πρέπει να προετοιμάσει τώρα τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εκθέσεις, ώστε να είναι έτοιμο για χρήση το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης