Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύστατη προσπάθεια από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να στηρίξει το pesos, πουλά συναλλαγματικά διαθέσιμα

Ύστατη προσπάθεια από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να στηρίξει το pesos, πουλά συναλλαγματικά διαθέσιμα
Σε πώληση συναλλαγματικών διαθεσίμων προχωρά η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής
Στη διεξαγωγή τριών διαφορετικών δημοπρασιών για την πώληση συμβολαίων συναλλαγματικών διαθεσίμων σε δολάριο ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, σε μία ύστατη προσπάθεια να στηρίξει το τοπικό pesos.
Επισημαίνεται πως ανάλογη κίνηση γνωστοποίησε εχθές (30 Αυγούστου 2018) η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας (περισσότερα εδώ).
Στον απόηχο της είδησης, στις 16:30, το νόμισμα της Αργεντινής ενισχύεται κατά 3,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, όταν νωρίτερα κατέρρεε ακόμη και άνω του 10%!



Η αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την οικονομική κρίση στην Αργεντινή, σύμφωνα με τη Moody's

Η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αναμένεται να «βυθίσει» ακόμη περισσότερο στην ύφεση τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε σχόλιό τους οι αναλυτές της Moody's.
Η Τράπεζα αύξησε, στις 30 Αυγούστου 2018, σε 60%, έναντι 45% μέχρι πρότινος, το βασικό επιτόκιο (repo), σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση του τοπικού pesos.
Όπως παραδέχθηκε εχθές ο Πρόεδρος Mauricio Macri, η χώρα ζήτησε από το ΔΝΤ να επιταχύνει τις πληρωμές των δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης των 50 δισ. δολαρίων.
Η Αργεντινή έλαβε τα πρώτα 15 δισ. δολάρια του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018, ενώ αναμένεται να λάβει επιπλέον 3 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα σε συναντήσεις με κυβερνητικά μέλη για να αναθεωρήσουν τμήματα της συμφωνίας.
Η Moody's Investors Service αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής (Β2, σταθερό outlook) κατά 1% αναμένει για το σύνολο του τρέχοντος έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για οικονομική ανάπτυξη της τάξεως τoυ 3%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 32% τον Δεκέμβριο 2018, για να υποχωρήσει στο –επίσης υψηλό ποσοστό– 22% το επόμενο έτος.
Η Moody's επικαλείται τη σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τα αυξημένα επιτόκια που «θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία» και την επικείμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Επισημαίνεται πως το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 6,7% -σε ετήσια σύγκριση- τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% και 0,6% τον Μάιο και τον Απρίλιο 2018, αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης