Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Στο «BBB (low)» η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς

DBRS: Στο «BBB (low)» η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς
Στο «BBB (low)» η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς από τη DBRS
Στο «BBB (low)» οριστικοποίησε την πιστοληπτική διαβάθμιση στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα (GCB), τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Global Coverage Bonds (GCB - Mortgages - CPT) της Τράπεζας Πειραιώς, ο καναδικός οίκος DBRS, σε συνέχεια της έκθεσης στις 28 Αυγούστου 2018.
Όπως αναφέρει ο οίκος, υπάρχουν πέντε σειρές που εκκρεμούν σήμερα στο πλαίσιο του Προγράμματος, με συνολικό ονομαστικό ποσό 4,5 δισ. ευρώ.

Η αξιολόγηση αντανακλά τις ακόλουθες αναλυτικές εκτιμήσεις:

- Το Σημείο Εξάρτησης των Καλυμμένων Χρεογράφων (CBAP) που αντικατοπτρίζει την πιθανότητα η πηγή πληρωμών να παύσει από την Οντότητα Αναφοράς (RE) στην κάλυψη (CP).
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο Εκδότης και η Εταιρεία RE για το Πρόγραμμα.
Η DBRS δεν κατατάσσει σήμερα την Ελλάδα στην ομάδα για την οποία τα καλυμμένα ομόλογα (CB) αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Η Πειραιώς υπόκειται στην σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το CP αποτελείται από στεγαστικά δάνεια κατοικίας.
Η DBRS θεωρεί πιθανό ότι αυτή η μορφή δανεισμού θα αποτελεί μέρος της δραστηριότητας που θα προκύψει ενδεχομένως από την τράπεζα.
- Τη νομική και δομή πλαισίου (LSF) που συνδέονται με το πρόγραμμα.
- Την πιστωτική αξιολόγηση κάλυψης (CPCA) του B, η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή σύμφωνα με την LSF-Implied Likelihood (LSF-L).
- Το LSF-L του BB.
- Την αύξηση δύο επιπέδων για υψηλές προοπτικές ανάκαμψης.
- Ένα επίπεδο υπερκάλυψης (OC) ύψους 27,4%, το οποίο ήταν το ελάχιστο παρατηρούμενο επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, προσαρμοσμένο με συντελεστή κλιμάκωσης 0,93.
Ο Εκδότης δεσμεύεται συμβατικά να διατηρήσει ένα επίπεδο τουλάχιστον 25% της ονομαστικής αξίας.

Η συναλλαγή αναλύθηκε χρησιμοποιώντας το Εργαλείο Ταμειακής Ροής του Ομολογιακού Δανείου της DBRS.
Οι κυριότερες παραδοχές επικεντρώθηκαν στο χρονοδιάγραμμα των αθετήσεων και των ανακτήσεων των περιουσιακών στοιχείων και των επιτοκίων.
Το συνολικό υπόλοιπο των GCB ανέρχεται σήμερα σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο των δανείων (τον Ιούνιο του 2018) ήταν 5,9 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων πρώτης ασφάλειας, με αποτέλεσμα το συνολικό OC να είναι στο 32%.
Τον Ιούνιο του 2018, το CP περιλάμβανε 134.293 στεγαστικά δάνεια από την Πειραιώς.
Ο σταθμισμένος μέσος όρος δανείων προς αξία των υποθηκών είναι 53,2% με μέσο χρονικό ορίζοντα 114 μηνών.
Τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τα δάνεια εντοπίζονται κυρίως στις περιφέρειες Αττικής (39,3%), Θεσσαλονίκης (11,2%) και Μακεδονίας (9,8%).
Το CP περιλαμβάνει 95% στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία αναπροσαρμόζονται σε διαφορετικές βάσεις, οι οποίες επαναρυθμίζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Αυτό συγκρίνεται με το 100% των υποχρεώσεων που πληρώνουν κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται κυρίως με το Euribor τριών μηνών συν ένα περιθώριο.
Οι προκύπτοντες κίνδυνοι τόκων και βάσης δεν αντισταθμίζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης