Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 70 δισ. εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα με τα τρία Μνημόνια - Εισοδήματα 31 δισ. «εξαφανίστηκαν» από νοικοκυριά και εταιρίες

Μέτρα 70 δισ. εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα με τα τρία Μνημόνια - Εισοδήματα 31 δισ. «εξαφανίστηκαν» από νοικοκυριά και εταιρίες
Μέτρα αξίας 70 δισ. εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα με τα τρία Μνημόνια - Εισοδήματα 31 δισ. «εξαφανίστηκαν» από νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Αντιμέτωπη με τις διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας, που προβλέπουν τριμηνιαίους ελέγχους για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στην μεταμνημονιακή εποχή, έρχεται η Ελλάδα η οποία με βάση τα τρία μνημόνια έχει υιοθετήσει μέτρα αξίας 70 δισ. ευρώ.
Από τις ανά τρίμηνο αξιολογήσεις θα εξαρτώνται οι εκταμιεύσεις- επιστροφές των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Συνολικά αυτά τα κέρδη υπολογίζονται σε 4,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιεύονται ανά εξάμηνο, εάν οι αξιολογήσεις είναι θετικές.
Το θέμα των ANFA’s και των SMP’s συζητήθηκε στο EuroWorkingGroup της περασμένης Πέμπτης 30 Αυγούστου 2018.
Η τήρηση των δεσμεύσεων και γενικότερα η πορεία της οικονομίας μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» για την αντιμετώπιση που θα έχει η χώρα από τις αγορές, στις οποίες θα απευθύνεται πλέον για δανεικά, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δάνειά της.
Η πορεία στο μεταμνημονιακό τοπίο μόνο εύκολη δεν είναι καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, με περιορισμό στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και 2,2% μέχρι το 2060, οπότε και θα έχει αποπληρώσει το 75% του χρέους των 278 δισ. ευρώ που έχει πάρει από τον ESM από το 2010 και εντεύθεν.
Στο πακέτο των δεσμεύσεων, συμπεριλαμβάνονται και άλλα δύσκολα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2021.
Πρόκειται για την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περαιτέρω αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, καθώς και άλλων, μικρότερης εμβέλειας μέτρων.

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας, σύμφωνα με τον ESM, κωδικοποιούνται:

-Στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,
-Στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με «εκσυγχρονισμό» των συντάξεων και του συστήματος υγείας,
-Στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνέχιση μεταρρυθμίσεων για την ενδυνάμωση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων),
-Στις αγορές εργασίας και προϊόντων (καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, Κτηματολόγιο),
-Στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (εκσυγχρονισμός της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, νέος εργατικός Κώδικας, εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς).

Στο πλαίσιο των 3 Μνημονίων που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα ύψους τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ, τα οποία οδήγησαν σε δραστική μείωση των εισοδημάτων, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας αλλά και σε ένα νέο κύμα οικονομικής μετανάστευσης νέων ανθρώπων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Από την άλλη μεριά όμως σημειώθηκε και μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους 30,8 δισ. ευρώ.
Από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009 η οικονομία πλέον υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 6,8 δισ. ευρώ φέτος.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 54,7 δισ. ευρώ τα χρόνια των μνημονίων, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων συρρικνώθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ.
Μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 188,6% το 2018, στο 169,9% το 2020, στο 136,6% το 2030 και στο 127% το 2060.
Το χρέος φθάνει συνολικά τα 343,73 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν σε repos για εσωτερικό δανεισμό.
Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του Προγράμματος.
Η αξία του ΑΕΠ το 2018 υπολογίζεται σε 183,4 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης