Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς τους Παλαιστινίους δημιουργώντας νέα ένταση στη Μέση Ανατολή

Reuters: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς τους Παλαιστινίους δημιουργώντας νέα ένταση στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκ.δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια το 2017, αλλά μόλις 60 εκ.δολάρια έχουν φτάσει στους παλαιστίνιους πρόσφυγες
Διέκοψαν την χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες οι ΗΠΑ μετά από απόφαση του πρόεδρου Trump γεγονός που εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας και της Ουάσιγκτον μετά την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στο τέλος του 2017.
Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έργα το 2017, αλλά μόλις 60 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.
Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής ,Mahmut Abbas καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για "θρασεία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και μια περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".
"Ένα τέτοιο τιμωρητικό μέτρο δεν θα κατορθώσει να αλλάξει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον ρόλο στη περιοχή και ότι δεν αποτελούν μέρος της λύσης. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να διαλύσει την UNRWA ", τόνισε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Abbas.
Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε επίσης την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντας την μια "σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού".
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heder Nawert δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και οι δημοσιονομικές πρακτικές του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) το μετέτρεψαν σε μια "ανεπανόρθωτα προβληματική υπηρεσία".
"Η κυβέρνηση εξέτασε προσεκτικά το ζήτημα και αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε επιπρόσθετες συνεισφορές στην UNRWA", τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση.
Η Nawert σημείωσε ότι η "ατελείωτη και εκθετικά αυξανόμενη κοινότητα των δικαιούχων που επιλέγει η υπηρεσία απλά είναι μη βιώσιμη και βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης για πολλά χρόνια".
Η τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακατευθύνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας "σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού".
Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Chris Gannes διατύπωσε "τη βαθιά λύση και απογοήτευση της υπηρεσίας" για την απόφαση, η οποία, όπως είπε, προκαλεί έκπληξη με δεδομένο το γεγονός ότι μια συμφωνία αμερικανικής χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο αναγνώριζε την επιτυχημένη διαχείριση από την UNRWA.
"Απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κριτική ότι τα σχολεία, τα ιατρικά κέντα και τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας της UNRWA είναι ανεπανόρθωτα προβληματικά", πρόσθεσε ο Gannes με σειρά αναρτήσεων του στο twitter.
Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Πάνω από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια.
O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Haiko Maas τόνισε ότι το Βερολίνο θα αυξήσει τη χρηματοδότησή του στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς η χρηματοδοτική κρίση τροφοδοτεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας ενώ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Guterres ζήτησε από άλλες χώρες να βοηθήσουν να καλυφθεί το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό, ώστε η UNRWA να μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί τη ζωτικής σημασίας βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης