Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η παροχολογία Τσίπρα με 10 κοινωνικά μέτρα στην ΔΕΘ, με στόχο την κομματική συσπείρωση... θα μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές

Η παροχολογία Τσίπρα με 10 κοινωνικά μέτρα στην ΔΕΘ, με στόχο την κομματική συσπείρωση... θα μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές
Η κυβέρνηση Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της μέσω των παροχών να αυξήσει την εκλογική της συσπείρωση που βρίσκεται στο ναδίρ…θα ρισκάρει να μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές…
Η σχεδιαζόμενη παροχολογία που ετοιμάζει ο Α. Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός στην ΔΕΘ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018 μπορεί μερικώς να δελεάσει την κοινωνία αλλά θα μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές.
Οι παροχές εστιάζονται
1)Σε μειώσεις εισφορών στον ΕΦΚΑ για εισοδήματα άνω των 18.500 με 19.000 ευρώ.
2)Φοροελαφρύνσεις σε χαμηλά εισοδήματα
3)Οι σκέψεις για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% σε 26% έχει μετατεθεί για το μέλλον καθώς δεν έχει εγκριθεί από τους δανειστές.
4)Νέα ρύθμιση οφειλών.
5)Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα είναι ο προθάλαμος σταδιακής κατάργησης του ΕΝΦΙΑ σε βάθος χρόνου
6)Κοινωνικό πακέτο μέτρων από το πλεόνασμα που μπορεί να φθάσει τα 900 εκατ
7)Πλαίσιο που θα περιορίζει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς
8)Μείωση των συντάξεων σε δύο δόσεις.
Υπάρχουν δύο σενάρια
Α)Να τμηματοποιηθεί η μείωση των συντάξεων σε δύο δόσεις η μια να ξεκινάει Ιούνιο 2019 και η δεύτερη Ιανουάριο 2020.
Β)Το ΔΝΤ δεν εγκρίνει την τμηματοποίηση και ζητάει εφάπαξ μείωση, ωστόσο οι ευρωπαίοι δανειστές ίσως να συζητήσουν 6μηνη μετάθεση της μείωσης των συντάξεων.  
9)Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 550 ευρώ από 511 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο κατώτατος μισθός ήταν 586 ευρώ.
10) Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ήδη περίπου 75.000 με 100.000 εργαζόμενοι εντάσσονται σε αυτό το νέο πλέγμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει....αριστερό....κόμμα

Με αυτό το πακέτο 10 κοινωνικών παροχών δημιουργείται ένα σκοτεινό πλέγμα παροχών ακατανόητων από τις αγορές.
Για μέρος της κοινωνίας που έχει δεχθεί ισχυρό σοκ τα νέα μέτρα – παροχές ειδικά το κοινωνικό πακέτο των 900 εκατ θα αποτελέσει ένα δέλεαρ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι προφανές ότι βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο στην εξουσία και στην τελευταία ή προτελευταία ΔΕΘ που επισκέπτεται ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός.
(Προτελευταία εάν οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο 2019).
Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα ανακοινώσει ένα πλέγμα κοινωνικών μέτρων με στόχο να μειώσει το πλεονέκτημα Μητσοτάκη.
Η ΝΔ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και με το πακέτο 10 μέτρων ο Τσίπρας θα επιδιώξει όχι να ανατρέψει την διαφορά αλλά να την μειώσει ώστε η ΝΔ να μην έχει αυτοδυναμία και ταυτόχρονα να επιτύχει μια διαχειρίσημη ήττα.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει ξανά την παρωχημένη αριστερή ρητορική και ιδεολογία ώστε να περάσει ένα μήνυμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ότι τελείωσαν τα μνημόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά εφάρμοσε…αλλά τώρα μπορεί σταδιακά να επανέλθει στις ιδεολογικές του ρίζες.
Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα με την παροχολογία και με την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδεολογικές ρίζες του τις παρωχημένες αριστερές θα επιδιώξει συσπείρωση και επαναπατρισμό ψηφοφόρων.
Ο απώτερος στόχος όλων αυτών των κινήσεων να χάσει με διαφορά ανεκτή από την ΝΔ και να αποτρέψουν την ΝΔ του Μητσοτάκη να κερδίσει αυτοδυναμία.
Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά η οποία ελάχιστα μπορεί να μειωθεί, ωστόσο το ζήτημα της αυτοδυναμίας παραμένει ακόμη ανοικτό.

Η παροχολογία μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων με το 10ετές στο 4,38% και το χρηματιστήριο και οι τράπεζες να παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2015 δεν είναι απόρροια των δύο κρίσεων που πλήττουν Ιταλία και Τουρκία.
Σχετίζεται και με την επιφυλακτικότητα των διεθνών επενδυτών οι οποίοι θεωρούν μεγάλο λάθος την παροχολογία μόλις λίγες εβδομάδες από την έξοδο από τα μνημόνια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βρίσκεται στις 729 μονάδες μόνο λόγω των εκροών από τις αναδυόμενες αγορές - η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά - και τα ελληνικά ομόλογα δνε βρίσκονται στο 4,38% στα 10 χρόνια μόνο λόγω της κρίσης στην Ιταλία και στην λίρα Τουρκίας.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανακυλήσει στον βούρκο του λαικισμού.

Η Ελλάδα ακολουθεί για μια ακόμη φορά ένα λαϊκίστικο δρόμο μικροπολιτικής.
Παροχές για να μειωθεί η διαφορά από την ΝΔ, παροχές για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρωθεί, παροχές μετά από 8 χρόνια λιτότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός αγορών και λόγω παροχολογίας, όχι μόνο Ιταλίας και Τουρκίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της μέσω των παροχών να αυξήσει την εκλογική της συσπείρωση που βρίσκεται στο ναδίρ…θα ρισκάρει να μολύνει τις σχέσεις με τις αγορές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης