Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch – Morgan Stanley: Ο δείκτης risk – love βρίσκεται στα όρια του πανικού με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές

tags :
BofA Merrill Lynch – Morgan Stanley: Ο δείκτης risk – love βρίσκεται στα όρια του πανικού με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές
Κατά την Morgan Stanley στις αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο των «κυλιόμενων bear markets» όπου μια μερίδα περιουσιακών στοιχείων βάλλονται όταν η υπόλοιπη αγορά παραμένει εκπληκτικά σταθερή.
Ο δείκτης ρίσκου – αγάπης risk – love βρίσκεται στα όρια του πανικού υποστηρίζουν οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley.
Κάτι παράξενο συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές.
Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε μια απόκλιση ρεκόρ όσον αφορά την απόδοση περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου, κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και στο παρελθόν αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Καθώς ο S&P 500 συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά σε επίπεδα ρεκόρ οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε bear markets ενώ o δείκτης συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών έχει χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη του μετά το 2016.
Κατά την Morgan Stanley στις αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο των «κυλιόμενων bear markets» όπου μια μερίδα περιουσιακών στοιχείων βάλλονται όταν η υπόλοιπη αγορά παραμένει εκπληκτικά σταθερή.
Μετά το σοκ στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 και την απότομη άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τον Μάιο, αποτελούν ίσως τα καλύτερα παραδείγματα για το τι έπρεπε να διαχειριστούν οι επενδυτές το 2018.
Το φαινόμενο των «κυλιόμενων bear markets» μπορεί να χτυπήσει παντού αλλά όχι με την ίδια σφοδρότητα και μπορεί να χτυπήσει π.χ. τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, να σταθεροποιηθεί και εν συνεχεία να χτυπήσει άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Το φαινόμενο των «κυλιόμενων bear markets» επίσης προκαλεί και κάτι σημαντικό η ζημιά κάτω από την επιφάνεια είναι πολύ χειρότερη από ότι μπορεί να φαίνεται.
Κατά την Morgan Stanley οι παγκόσμιες αγορές κινδύνου έχουν απορροφήσει πολλά κακά νέα το 2018, η bear market τα έχει καταφέρει καλά εκτός ΗΠΑ.
Κατά την Bank of America στις Αναδυόμενες Αγορές, ο δείκτης "Κινδύνου-Αγάπης ή risk – love" στις αναδυόμενες αγορές έχει εισέλθει σε κατάσταση πανικού, ενώ ορισμένοι από τους αμυντικούς τομείς στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει ρεκόρ λόγω σημαντικών αγορών.


Επιπλέον, οι πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές έχουν διαμορφώσει τις αποτιμήσεις στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο 2016, με τις μετοχές των αναδυομένων αγορών να διαπραγματεύονται τώρα με P/E κάτω από 11.


H αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει ανοδικά με νέα ρεκόρ, ωθούμενη από την συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.
Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χρηματιστηριακό απόγειο.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται στο απόγειο 6 μήνες νωρίτερα πριν εκδηλωθούν τα σημάδια της επιβράδυνσης ή και ύφεσης στην οικονομία.
Το βασικό ερώτημα είναι μπορούμε να προβλέπουμε ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, να αγοράσουμε μετοχές ή μήπως είμαστε αρκετά κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου και οι επενδυτές πρέπει να στραφούν σε πιο αμυντικά περιουσιακά στοιχεία και να πουλήσουν σε οποιοδήποτε ράλι;
Τον Μάιο του 2006 σημειώθηκε μια απότομη κίνηση στις αγορές (περίπου 12% για το MSCI ACWI) ακολούθησε ένα νέο ράλι περίπου 34% αργότερα τον Οκτώβριο του 2007.
Η χρεοκοπία της Lehman Brothers ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για αμερικανούς επενδυτές είναι ότι οι αγορές υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Fed.
Λόγω FED ξέσπασε η κρίση στις αναδυόμενες αγορές σε Αργεντινή και Τουρκία.
Το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι:
Θα συνεχίσει η Fed πάνω από 2 τις αυξήσεις των επιτοκίων ή θα εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό για να βοηθήσει και τον υπόλοιπο κόσμο;



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης