Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Το τρομακτικό ανθρώπινο κόστος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας

Forbes: Το τρομακτικό ανθρώπινο κόστος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας
Κατά τα χρόνια των μνημονίων το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε  κατά 27% ενώ η αποκάλυψη δημοσιονομικού ελλείμματος 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2010
Στις οδυνηρές συνέπειες των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα του Forbes.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι, κατά τα χρόνια των μνημονίων το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε  κατά 27% ενώ η αποκάλυψη δημοσιονομικού ελλείμματος 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2010 επιδείνωσε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για την επιβολή σκληρής λιτότητας. 
Αρκετοί δικαιολογούν την κατάθλιψη, που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα και την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, με το σκεπτικό ότι είναι αναγκαίες για «μεταρρύθμιση» της ελληνικής οικονομίας.
Άλλοι υποστηρίζουν ακόμη ότι οι Έλληνες «άξιζαν» τη φτώχεια και την ανέχεια.
Η αρθρογράφος Frances Coppola, που υπογράφει το κείμενο, επικαλείται στοιχεία του ιατρικού περιοδικού «The Lancet» για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς όλων όσοι διατείνονται, πως η λιτότητα που επιβλήθηκε ήταν ήπια και αναγκαία.

Δραματική αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας

Το Lancet δημοσίευσε μια ανάλυση των αλλαγών στο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη κρίση.
Η ελληνική θνησιμότητα έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τις αρχές του αιώνα. Το 2000, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 άτομα ήταν 944.5.
Μέχρι το 2016, είχε ανέλθει σε 1174,9, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να πραγματοποιείται από το 2010 και μετά.
Η αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, τα οποία μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν ελαφρά συνολικά, καμία άλλη χώρα δεν παρουσίασε επιδείνωση σε αυτή την κλίμακα.
Η Κύπρος, ο πλησιέστερος γείτονας της Ελλάδας, παρουσίασε επίσης κάποια επιδείνωση των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και  της ύφεσης, αλλά όχι στην κλίμακα της Ελλάδας.
Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στη μελέτη, η περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται να είναι εξαιρετική.
Τι συμβάλλει όμως τόσο καθοριστικά στην επιδείνωση των σχετικών δεικτών.
Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν, οι πολλοί τύποι καρκίνου, οι αυτοκτονίες και τα προβλήματα στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Εντός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων, εμφανίζονται και άλλα αίτια, με ταχεία αύξηση των θανάτων λόγω νεογνικής αιμολυτικής νόσου και νεογνική σήψη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σημαντικές αυξήσεις στην αυτοτραυματισμό μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων.
Έλληνες ενήλικες ηλικίας 15-49 ετών είχαν αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας του AIDS, νευρολογικών διαταραχών, καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με την αρθογράφο, αυτές οι ασθένειες οφείλονται στις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα. 
Τα νεογέννητα βρέφη πεθαίνουν από εντελώς θεραπεύσιμα νοσήματα.
Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αυτοκτονούν.
Οι έφηβοι και οι ενήλικες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή, την κατάχρηση οινοπνεύματος και το κάπνισμα, καθώς και από  θεραπεύσιμες ασθένειες.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV / AIDS διπλασιάστηκε μεταξύ του 2010-12, όταν οι αρχές σταμάτησαν προσωρινά να διανέμει σύριγγες.
Επίσης η φυματίωση φαίνεται να έχει αυξηθεί και μεταξύ των ενήλικων Ελλήνων.

Το ανθρώπινο κόστος

Η αύξηση των θανάτων από αυτοτραυματισμό μεταξύ των νέων ενηλίκων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Αυτό είναι το ανθρώπινο κόστος για το τρομακτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.
Στο ύψος της κρίσης, το 2013, ήταν 58,21% - πάνω από το ήμισυ όλων των νέων ενηλίκων.
Ακόμα και τώρα, παρά το μισό εκατομμύριο νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα, είναι πάνω από 40%.
Οι Έλληνες νεαροί ενήλικες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα - να φύγουν στο εξωτερικό ή να αντιμετωπίσουν μια μεγάλης διάρκειας ανεργία.
Ωστόσο, παρά την «επιδημία» της απελπισίας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θνησιμότητας δεν είναι μεταξύ των νέων ενηλίκων, αλλά μεταξύ των μωρών και των πολύ ηλικιωμένων. Αυτό μαρτυρά  κρίση στην υγειονομική περίθαλψη.
 Στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, οι συνολικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη (δημόσιες και ιδιωτικές) μειώθηκαν από 9,8% του ΑΕΠ το 2008 σε 8,1% το 2014.
Υπό την πίεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη στο 6% του ΑΕΠ.
Η χώρα μοιάζει να έχει βγει από πόλεμο

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.
Έτσι, οι συνολικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη συρρικνώθηκαν δραματικά με την αύξηση του ποσοστού κατά 30%.
Από το 2010 και εξής, καθώς οι περικοπές στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν.
Από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στο ΑΕΠ σε ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, με 50% λιγότερη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση το 2015 από ό, τι το 2009.
Η μείωση αυτή έχει αφήσει τα νοσοκομεία με ελλείψεις σε βασικές προμήθειες.
Μοιάζει με χώρα σε πόλεμο και όχι ένα προηγμένο κράτος, σημειώνει χαρακτηριστικά η Coppola.
Επίσης η ανεργία και η φτώχεια στέρησαν από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.
Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχασε την ασφάλιση υγείας από το εθνικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ οι μειώσεις του ελάχιστου μισθού τουλάχιστον κατά 20% συρρίκνωσαν την  αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, που επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων και  των επιστημόνων και τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητα οφείλονται στα σκληρά προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται στη χώρα.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης