Τελευταία Νέα
Πολιτική

Pyatt (Αμερ. πρέσβης): Η Ελλάδα είναι ο φυσικός εταίρος των ΗΠΑ σε Μεσόγειο και Βαλκάνια

Pyatt (Αμερ. πρέσβης): Η Ελλάδα είναι ο φυσικός εταίρος των ΗΠΑ σε Μεσόγειο και Βαλκάνια
Oι ΗΠΑ έχουν την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία
Στις ισχυρές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt λέγοντας ότι «ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι ο φυσικός εταίρος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο» λέγοντας ότι «χετε τεράστια επιρροή στην περιοχή, ένα ήδη μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και με δυνατότητα για περαιτέρω μεγέθυνσή του».
Ο αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει «σημαντική» τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς όπως υπογραμμίζει «ξεκλειδώνει τη σχέση με τους βόρειους γείτονες».
Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τονίζει πως «η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση «να είναι πιο φιλόδοξη για την περιφερειακή ατζέντα και το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι αυτή η ατζέντα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Geoffrey Pyatt υπογράμμισε επίσης, ότι «οι ΗΠΑ έχουν την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».
Επισημαίνει ακόμα ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της και διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι υποστηρικτικές σε αυτόν τον τομέα, καθώς τονίζει ότι «μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη 83η ΔΕΘ υποστήριξε πως «τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πολύ ισχυρή αμερικανική επιχειρηματική συμμετοχή. Συμμετέχουν περισσότερες από 50 αμερικανικές εταιρείες, πολλές σε ανώτατο επίπεδο και πιστεύω πως αυτό αντικατοπτρίζει τη φρέσκια ματιά με την οποία βλέπουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.Οχι μόνο για την αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για τον ρόλο που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσουν ως βάση για την ευρύτερη περιοχή.
Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση. Αλλά έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο ραντάρ και η κυβέρνηση, ο λαός και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας θα έχουν μια φανταστική ευκαιρία»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης