Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

AFP: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Παλαιστίνη «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία, για την επίλυση του Μεσανατολικού

AFP: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Παλαιστίνη «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία, για την επίλυση του Μεσανατολικού
Ένας τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
Μία «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία πρότειναν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas,Αμερικανοί σύμβουλοι που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη μέλος μίας ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).    
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Jared Kushner, τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το μεσανατολικό, Jason Greenblatt.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Abbas απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, μόνο όμως εφόσον αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ. Αυτός ήταν ο τρόπος του για να απορρίψει την πρόταση, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια διευθέτηση.
Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ του Abbas και των Αμερικανών συμβούλων. Επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο πρόεδρος Trump αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το γραφείο του Abbas επιβεβαίωσε ότι έγινε σήμερα (2/9) μια συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές, όχι όμως και τις δηλώσεις που μεταφέρθηκαν περί συνομοσπονδίας με την Ιορδανία.
Ένας τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα να ξεφορτωθεί το Ισραήλ κάθε ευθύνη του απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης