Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πόσο θα μειωθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών...και οι «νεκρές» εταιρίες

Πόσο θα μειωθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών...και οι «νεκρές» εταιρίες
Αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει επίσης  τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και οφείλουν στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ
«Ξανανοίγει» το υπουργείο εργασίας τους φακέλους με θέματα που κρατούσαν κλειστά οι δανειστές προκειμένου τα ελαφρύνει το «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους  εν αναμονή και της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΣτΕ το οποίο  σύμφωνα με τις διαρροές είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.
Μια πρώτη γεύση των ελαφρύνσεων θα δώσει ο πρωθυπουργός  από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει επίσης  τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και οφείλουν στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, δυνατότητα που είχαν αποκλείσει οι δανειστές.
1. Συγκεκριμένα εξετάζεται η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης  να μειωθεί στο 13.3%, ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε  167 ευρώ το μήνα ( 20% υπέρ του κλάδου σύνταξης και 6.95%  υπέρ του κλάδου υγείας).
Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019  δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου εργασίας, η απώλεια των εσόδων δε θα υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ ,ποσό που δεν επηρεάζει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που υπολογίζεται ότι τα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ότι στο παρελθόν.
Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί.
Ο ΕΦΚΑ κυρίως για τεχνικούς λόγους  δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις  πρόσθετες εισφορές , εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική. 
Σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές ( 4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.
2.  Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει επίσης τη δυνατότητα  να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία  σε έως 120 δόσεις με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού οι ανενεργές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους.
Μέχρι τώρα οι δανειστές είχαν αποκλείσει την υπαγωγή των κλειστών επιχειρήσεων  στην πλατφόρμα του εξωδικαστικου μηχανισμού.
Συγκεκριμένα η επιτροπή  εξετάζει πως μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους περισσότερες από 250.000 εταιρείες και επαγγελματίες   με στόχο να  περιοριστεί το ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 137 δις ευρώ, σε εφορία και ταμεία.
Η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συνδυάζεται με την ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης  του ΟΑΕΔ προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί η επιχείρηση η  το μπλοκάκι και  ο επαγγελματίας να έχει στη διάθεσή του χρηματοδοτικά εργαλεία .
Σύμφωνα με τις προτάσεις που μελετώνται , η ρύθμιση θα έχει περιορισμένη διάρκεια από  τέσσερις έως πέντε μήνες.
Αυτή η διευκόλυνση express  σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το μέτρο είναι σωτήριο για μια μικρή κατηγορία επαγγελματιών που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν αλλά είναι «δώρο άδωρο» για την πλειοψηφία  που έχει «καταστραφεί» και δε μπορεί  να ανταπεξέλθει  σε οποιαδήποτε πληρωμή ακόμα και με ευνοϊκούς όρους. 
Για την ένταξή των οφειλετών στην πλατφόρμα  θα μετρώνται δύο βασικοί συντελεστές: το χρέος προς το εισόδημα και το χρέος προς την περιουσία ,προκειμένου να υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία δόση που θα καλείται να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος  και να ελέγχεται η ικανότητα αποπληρωμής.
Μελετάται μάλιστα το ενδεχόμενο για   ορισμένες επιμέρους κατηγορίες εξ΄αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μακροχρόνια άνεργοι ή είναι ανάπηροι να καταβάλουν μηδενικό επιτόκιο.
Παράγοντες της ασφάλισης πάντως αμφισβητούν την δυνατότητα των «νεκρών» επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών εισφορών και της δόσης της ρύθμισης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης