Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαύρες σκιές στις τράπεζες - Kαθολική μείωση κεφαλαίων και πτώση προ προβλέψεων εσόδων, αλλά επίτευξη των στόχων στα NPEs

Μαύρες σκιές στις τράπεζες - Kαθολική μείωση κεφαλαίων και πτώση προ προβλέψεων εσόδων, αλλά επίτευξη των στόχων στα NPEs
Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών εμπνέουν ανησυχία - Δεν ήταν καλές οι επιδόσεις - Μόνο θετικό στοιχείο η μείωση των NPEs
Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο α΄ 6μηνο 2018 αποτελούν μια πολύ ισχυρή προειδοποίηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Χρηματιστηριακά οι τράπεζες δεν είναι επενδύσιμες με τέτοιες επιδόσεις.
Θα μπορούσαμε ως bankingnews να κάνουμε ότι κάνουν όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης «αερολογίες» επί της ουσίας των αποδόσεων των τραπεζών, να επαναπαυόμαστε στις διαφημίσεις που παίρνουμε και έτσι να κυλάει ο χρόνος…
Όχι έχουμε υποχρέωση στον τραπεζικό κλάδο – που παρακολουθούμε όσο κανένα μέσο - να πούμε ορισμένες αλήθειες με ένα στόχο να βοηθήσουμε έγκαιρα να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις που θα αλλάξουν αυτή την σαθρή εικόνα.
Είχαμε αναφέρει πριν λίγο καιρό ότι θα υπάρξουν κάποιες θετικές εκπλήξεις αλλά αυτές διαψεύστηκαν ή όταν αναφερόντουσαν οι τραπεζίτες σε εκπλήξεις επικεντρώνονταν μόνο στην επίτευξη των στόχων των NPEs.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο συνολικά στις τράπεζες ήταν ότι παρέμειναν συνεπείς στην υποχρέωση τους να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Στον τομέα αυτό – που όντως είναι πολύ σπουδαίος επιτεύχθηκαν οι στόχοι.
Στόχος του κειμένου αυτού δεν είναι να υποτιμήσει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν και οι 4 διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – η οποία πλήρως αναγνωρίζεται – αλλά να παρουσιάσει μια εικόνα που ξεκάθαρα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε γιατί αυτή η εικόνα δεν είναι καλή, είναι προβληματική και υπάρχουν πολλά ερωτήματα γιατί αυτή η εικόνα είναι τόσο επιδεινωμένη.
Τα κεφάλαια σε όλες τις τράπεζες μειώθηκαν, σε ορισμένες μειώθηκαν αισθητά τα ταμειακά διαθέσιμα, ορισμένες τράπεζες είχαν εντυπωσιακή μείωση των προ προβλέψεων εσόδων.
Είναι ενδεικτικό ότι οριακά η Πειραιώς βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 13,625% που είναι ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας SREP ωστόσο σύντομα θα ανακάμψει στο 13,97%.

Ποια είναι τα γενικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών;

Καθολική μείωση κεφαλαίων

Όλες οι τράπεζες μείωσαν τα κεφάλαια τους στο διάστημα τέλη 2017 με α΄ 6μηνο 2018.
Η Alpha bank μείωσε τα κεφάλαια 190 εκατ στα 8,25 δισεκ. ωστόσο τα tangible book κεφάλαια ανέρχονται σε 7,84 δισεκ.
Η Πειραιώς με όρους common equity είχε τέλη 2017 περί τα 7,71 δισεκ. κεφάλαια και έχει τέλη 6μήνου 2018 περί τα 6,61 δισεκ. κεφάλαια.
Το core tier 1 στο 13,6% ή 13,55% εάν αφαιρεθούν οι πωλήσεις θυγατρικών κάτω από το 13,625% που είναι το ελάχιστο όριο.
Ωστόσο η κεφαλαιακή επάρκεια θα ανακάμψει στα 13,97% σύντομα και θα βρεθεί υψηλότερα του χαμηλότερου επιτρεπτού.
Η Εθνική είδε να μειώνονται τα κεφάλαια της στο 14,8% από 15,1% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ή 5,088 δισεκ. κεφάλαια.
Μάλιστα το DTC η φορολογική απαίτηση είναι 4,7 δισεκ. ενώ με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας 3 τα κεφάλαια υποχωρούν στα 4,6 δισεκ. ή 12,8% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Eurobank έχει 4,85 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή 4,43 δισεκ. καθαρά με πλήρη αφαίρεση του IFR9.
Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,8% ή 5,59 δισεκ. ωστόσο 31 Δεκεμβρίου είχε 7,15 δισεκ. κεφάλαια.
Η μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών δεν έχει τις ίδιες αιτίες πλην του IFRs 9 που επηρεάζει τα κεφάλαια των τραπεζών ωστόσο είναι γεγονός ότι τα κεφάλαια μειώνονται.

Ποιότητα κεφαλαίων: Ο αναβαλλόμενος φόρος DTA 21,08 δισεκ. και τα tangible book 24,5 δισεκ.

Όταν σε σύνολο tangible book κεφαλαίων των τραπεζών – είναι ο πυρήνας των καθαρών κεφαλαίων των τραπεζών – ανέρχεται σε 24,5 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος 21,08 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση περί τα 16 δισεκ. είναι προφανές ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών είναι πολύ υποβαθμισμένη.

Αποτελέσματα 6μήνου 2018 – Κέρδη 12 εκατ αλλά στην πραγματικότητα ζημίες 303 εκατ ευρώ – Πίεση στα προ προβλέψεων έσοδα

Στο α΄ 6μηνο του 2018 οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν τις εξής επιδόσεις
Εθνική κέρδη 19 εκατ ευρώ 9 εκατ από την Ελλάδα και 10 εκατ από το εξωτερικό.
Ωστόσο τα προ προβλέψεων έσοδα της Εθνικής πραγματικά αιφνιδίασαν στα 227 εκατ εκ των οποίων 145 εκατ το α΄ τρίμηνο και 81 εκατ στο β΄ τρίμηνο 2018.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική για να επιτύχει αυτά τα κέρδη μείωσε τις προβλέψεις από 120 εκατ στο α΄ τρίμηνο στα 38 εκατ στο β΄ τρίμηνο ή 158 εκατ συνολικά.
Ως σύγκριση αναφέρεται ότι η Alpha bank διενήργησε στο α΄6μηνο του 2018 προβλέψεις 650 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς εμφάνισε ζημίες 55 εκατ στο α΄6μηνο 2018 αλλά στην πραγματικότητα μαζί με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες ήταν ζημίες 370 εκατ.
Από τις διακοπτόμενες δραστηριότητες οι ζημίες ήταν 311,92 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς ωστόσο είχε μεγάλη βελτίωση στα προ προβλέψεων έσοδα της 260 εκατ με 64 εκατ στο α΄ τρίμηνο και 196 εκατ στο β΄ τρίμηνο 2018 αλλά με αντιστροφή απομείωσης 67 εκατ ευρώ.
Δεν είναι σαφές εάν αυτή η βελτίωση είναι συγκυριακή ή μόνιμη θα φανεί στα προσεχή τρίμηνα.
Η Alpha bank στο α΄ 6μηνο 2018 είχε ζημίες 12 εκατ με το β΄ τρίμηνο να εμφανίζει ζημία 52,9 εκατ ευρώ ενώ σημείωσε και μεγάλη μείωση εκτάκτων κερδών.
Η Alpha bank ήταν η μόνη τράπεζα με τέτοιας κλίμακας προβλέψεις 650 εκατ στο α΄ 6μηνο 2018 στα 336 εκατ στο α΄ τρίμηνο και 314 εκατ στο β΄ τρίμηνο 2018.
Όσες ήταν οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στις άλλες 3 τράπεζες ήταν μόνο στην Alpha bank.
Η πολιτική της Alpha bank είναι ξεκάθαρα σωστή.
H Eurobank εμφάνισε 35,7 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο 2018 που κατανέμονται 34,5 εκατ στο α΄ τρίμηνο και 1,1 εκατ στο β΄ τρίμηνο.
Το 1,1 εκατ κέρδη προήλθε λόγω του γεγονότος ότι διέκοψε δραστηριότητες.
Τα κέρδη από το εξωτερικό μακράν στηρίζουν τον ισολογισμό της Eurobank.

Θετικό στοιχείο όλες οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους μείωσης των NPEs

Είναι αλήθεια ότι όλες οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους των NPEs της μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων και σίγουρα η εξέλιξη αυτή είναι θετική απέναντι στην υπόλοιπη απογοητευτική εικόνα του κλάδου.
Η Alpha bank είχε στόχο να μειώσει τα NPEs στα 24,6 δισεκ και πέτυχε 24,3 δισεκ.
Η Εθνική πέτυχε στο α΄ 6μηνο 2018…τον στόχο για το σύνολο του 2018 δηλαδή 16 δισεκ είναι η μόνη τράπεζα που πέτυχε αυτό τον στόχο.
Η Πειραιώς εμφανίζει NPEs 29,4 δισεκ. και επίσης πέτυχε καλύτερη επίδοση στο α΄6μηνο 2018 από τον στόχο που είχε τεθεί.
Μάλιστα ήταν η τράπεζα με την μεγαλύτερη αντιστροφή απομείωσης στο σύστημα.
Η Eurobank είχε θέσει ως στόχο να μειωθούν τα NPEs στο α΄6μηνο 2018 στα 17,8 δισεκ. και τα μείωσε στα 17,3 δισεκ.
Όλες οι τράπεζες ήταν συνεπείς στην μείωση των προβληματικών τους ανοιγμάτων και όλες οι τράπεζες θα πιάσουν τον στόχο του 2018.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018 των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ υποβαθμισμένα.
Τα κεφάλαια μειώθηκαν και ορισμένες τράπεζες είχαν και σημαντική μείωση στα προ προβλέψεων έσοδα εξέλιξη που είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη.
Το bankingnews εδώ και πολύ καιρό επιμένει ότι οι τράπεζες με αυτούς τους ισολογισμούς νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου μετά τις εκλογές του 2019.
Κατανοούμε την προσπάθεια των διοικήσεων να δείχνουν κέρδη ώστε να μην γκρινιάζουν οι μέτοχοι τους και κατανοούμε να απορρίπτουν την ιδέα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια ο τραπεζικός κλάδος είναι γεμάτος σκιές, χλωμές σκιές ενώ το μόνο παρήγορο είναι η επιτυχία των τραπεζών στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης