Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία - Η λίρα στις 6,63/δολ., με τον πληθωρισμό στο 17,9% - Βοήθεια από τη Ρωσία αναζητά ο Erdogan

Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία - Η λίρα στις 6,63/δολ., με τον πληθωρισμό στο 17,9% - Βοήθεια από τη Ρωσία αναζητά ο Erdogan
Ο Erdogan ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου
(upd4) Σε υψηλά 14 ετών και στο 17,9% αναρριχήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, η οποία βλέπει το νόμισμα της να κατρακυλά κι άλλο, στις 6,63 λίρες ανά δολάριο, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε πως θα εγκαταλείψει τις συναλλαγές με το δολάριο.   
Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, η τουρκική λίρα βρίσκεται στις 6,63 λίρες ανά δολάριο και παραμένει όμηρος της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και της εκροής από τις αναδυόμενες αγορές.
Την επόμενη εβδομάδα μετά, έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Αναλυτές τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα δεν είχε αποφασίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, ενισχύοντας τις αμφιβολίες των αγορών για την ανεξαρτησία των κινήσεών της.
 

Erdogan: Δεν θα παραδοθούμε, θα νικήσουμε

«Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν άγριοι λύκοι, μην τις πιστεύετε», δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τo AFP.
Ο Erdogan επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικές συναλλαγές  εκτός δολαρίου.
«Χρησιμοποιώντας το δολάριο, μόνο μας βλάπτει, δεν θα παραδοθούμε, θα νικήσουμε», δήλωσε ο Erdogan στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες από την Τουρκία και το Κιργιστάν, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Albayrak: Δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ

Από την πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος και της οικονομίας.
«Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να ζητήσει στήριξη από το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος και της οικονομίας.
«Η κεντρική τράπεζα είναι πιο ανεξάρτητη από αυτές των άλλων χωρών.
Θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο» τόνισε.
Τέλος επεσήμανε ότι «στόχος της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να είναι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού».

Αύξηση έως και 14% στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού

Την 1η Σεπτεμβρίου, η Τουρκία αύξησε έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια ανατίμηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.
Οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο του 2018 σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.
Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.
Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.
Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%.
Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία

Η τουρκική οικονομία και η λίρα βάλλονται βίαια από κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ η J P Morgan αναφέρει ότι έως το Καλοκαίρι 2019 η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 179 δισεκ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ένας σημαντικός λόγος για τη νομισματική κρίση της Τουρκίας οφείλεται στο γεγονός ότι το εξωτερικό χρέος της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δανείστηκε σημαντικά ποσά χρέους – δημόσιου και ιδιωτικού - σε δολάρια και ευρώ.
Όταν το δολάριο ισχυροποιείται - και όταν η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια - το βάρος του εξωτερικού χρέους καθίσταται δυσκολότερο να εξυπηρετηθεί.
Και επειδή η Τουρκία είχε ένα διογκούμενο πρόβλημα πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να υποτιμάται αργά στις αγορές συναλλάγματος.
Ωστόσο, λόγω του συγκλονιστικού ράλι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2018, η λίρα άρχισε να καταρρέει.
Για παράδειγμα, περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του έχει χαθεί μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα - ο αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας φημολογείται ότι παραιτείται.
Η αυξανόμενη εύθραυστη οικονομία και το νόμισμα της Τουρκίας που ισοδυναμεί με 1 δολάριο προς 6,56 τουρκικές λίρες, σηματοδοτούν ότι τα πράγματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει.
Σαν να μην έφθασαν όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο αποτυγχάνει να κατευνάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν είναι λίγα τα στελέχη της που πιέζονται προς παραίτηση.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Erkan Kilimci, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά από δημοσίευμα του «Reuters» για την επικείμενη παραίτηση του Kilimci, η «βουτιά» της λίρας διευρύνθηκε σε πάνω από τα 6,80 ανά δολάριο.
Σε συνέχεια των απανωτών χτυπημάτων από τους οίκους αξιολόγησης, η Fitch (περισσότερα εδώ), η Fitch ανέφερε στις 30/8 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

JPMorgan: Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει το 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της (179 δισ. δολ.) σε αποπληρωμές ομολόγων

Περί τα 179 δισ. δολ. (ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ετήσιου ΑΕΠ της) θα πρέπει να αποπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ωριμάζουν τουρκικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα περισσότερα από τα ομόλογα που ωριμάζουν (περίπου 146 δισ. δολ.) βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως τραπεζών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ή να προχωρήσει σε roll over μόλις 4,3 δισ. δολ. ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το περσινό απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» αναφέρεται τη σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, περί τα 32 δισ. δολ. θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018,
Ωστόσο, οι μεγάλες αποπληρωμές θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση

Η Τουρκία μεταξύ ενός δείγματος 28 χωρών βρίσκεται στην χειρότερη θέση αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και προβλέπει ότι ο πόνος για τις αναδυόμενες αγορές είναι εμπρός.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν το αμερικανικό δολάριο, η wall street ενισχύονται ενώ οι αμερικανικές εταιρίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στην ιστορία τους.
Η στρατηγική του αμερικανού προέδρου Trump - πολιτική εις βάρος των άλλων πλην ΗΠΑ - αποδίδει.

Για χρόνια, ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για αμερικανούς επενδυτές που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις.
Μετά την κρίση του 2015 στην Κίνα και στο σοκ που είχε δεχθεί το γουάν είχε καταγραφεί μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η μόλυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαπλώνεται επειδή σχετίζονται με το δολάριο.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκεται μπροστά.
Παρά την πτώση διεθνώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (όπως αποτυπώνεται στο emerging market ETF) έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν το χάσμα με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών όπως προκύπτει από το Templeton EM Bond Fund.


Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην σταθερή εισροή ξένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη, ειδικά για την Τουρκία.
Αλλά τι συμβαίνει εάν η εξωτερική εισροή κεφαλαίων σταματήσει ή ακόμη χειρότερα, εάν αντιστραφεί σε εκροές;
Τότε τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα.
Η Morgan Stanley δημιούργησε ένα μοντέλο που υπολογίζει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναδυόμενων αγορών και τον ονομάζει ως "δείκτη εξωτερικής κάλυψης".
Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τα αποθεματικά μιας χώρας, τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το άθροισμα
 i) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
ii) του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους και
 iii) των αποσβέσεων σε διάστημα 12 μηνών από το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος Με βάση αυτό τον νέο δείκτη της Morgan Stanley αυτό που μετράται είναι πότε μια αναδυόμενη αγορά ξεμένει από μετρητά.
Όσοι είναι επενδυτές στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Αργεντινή ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στην αριστερή πλευρά του πίνακα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/EM%20external%20funding%20need.jpg?itok=HxscRuEo

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS