Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Insurtech: Ίδιοι κανόνες για τις υπάρχουσες και τις νεοεισερχόμενες ασφαλιστικές εταιρίες

tags :
Insurtech: Ίδιοι κανόνες για τις υπάρχουσες και τις νεοεισερχόμενες ασφαλιστικές εταιρίες
Η νομοθεσία και η εποπτεία θα πρέπει να βασίζονται στο είδος της δραστηριότητας που ασκεί μία ασφαλιστική εταιρία, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας
Σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε η Insurance Europe στην ΕΙΟΡΑ (Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων) σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του insurtech, οι νεοεισερχόμενες εταιρίες θα πρέπει να συμμορφώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία και δεν υπάρχει λόγος να προστεθούν νέοι κανονισμοί.
Η νομοθεσία και η εποπτεία θα πρέπει να βασίζονται στο είδος της δραστηριότητας που ασκεί μία ασφαλιστική εταιρία, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από το αν αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα από καθιερωμένες ασφαλιστικές εταιρίες ή από νεοεισερχόμενες στον κλάδο.
Η αναλογικότητα θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια στη νομοθεσία, ώστε να δίνει τη δυνατότητα τόσο στις υπάρχουσες όσο και στις νεοεισερχόμενες εταιρίες να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα.
Έτσι θα αποφεύγεται το ενδεχόμενο να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μία ή στην άλλη κατηγορία εταιριών, τη στιγμή που η δραστηριότητα και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος είναι ίδια.
Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές, τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρίες και τις νεοεισερχόμενες να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση.
Η Insurance Europe ενημέρωσε επίσης την ΕΙΟΡΑ για τα εμπόδια που δημιουργούν τόσο η υπάρχουσα ευρωπαϊκή ασφαλιστική νομοθεσία όσο και η μη ασφαλιστική νομοθεσία και πρότεινε τρόπους να αντιμετωπιστούν.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Insurance Europe, η ασφαλιστική νομοθεσία, οι κανονιστικές ρυθμίσεις και οι οδηγίες θα πρέπει να είναι φιλικές προς την ψηφιοποίηση, τεχνολογικά ουδέτερες και ικανές να προσαρμοστούν στις μελλοντικές εξελίξεις, ώστε να συμβαδίζουν με την ψηφιακή εποχή και να ενθαρρύνουν την ψηφιακή καινοτομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης