Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Το Brexit έχει «εξαφανίσει» το 2,1% του βρετανικού ΑΕΠ, πριν καν συμβεί

UBS: Το Brexit έχει «εξαφανίσει» το 2,1% του βρετανικού ΑΕΠ, πριν καν συμβεί
Το Brexit έχει «εξαφανίσει» το 2,1% του βρετανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS
Πριν ακόμη λάβει «σάρκα και οστά», η όλη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει «εξαφανίσει» το 2% του βρετανικού ΑΕΠ, εκτιμούν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι (Pierre Lafourcade και Arend Kapteyn) της UBS.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν σήμερα κατά 2,1% υψηλότερο αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016
«Οι επενδύσεις εμφανίζονται κατά 4% ασθενέστερες, ο πληθωρισμός κατά 1,5% υψηλότερος, η κατανάλωση κατά 1,7% χαμηλότερη και η REER (πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία) πάνω από 12% περισσότερο υποτιμημένη», συμπληρώνεται στην έκθεση.
«Χωρίς την Brexit, πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα μπορούσε να είναι κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερο, ετησίως».
Υπενθυμίζεται πως η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2018, σε τριμηνιαία βάση.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ανάπτυξη της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι 1,2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ άνοδο της τάξεως του 0,5% σημείωσε και ο κλάδος υπηρεσιών, καταγράφοντας επιτάχυνση σε σχέση με το 0,4% του πρώτου τριμήνου.

Νέα παράταση ως το Νοέμβριο δίνει η ΕΕ στη Βρετανία για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier .
Επί του παρόντος, προβλέπεται επίσημα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου ωστόσο θα μπορούσαν να παραταθούν ως τα μέσα Νοεμβρίου.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό, πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου», ανέφερε ο Barnier σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Είναι εφικτό. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι χρόνος αλλά πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε απευθυνόμενος στη βρετανική κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ δεν σημειώνουν πρόοδο, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία, λόγω των διαφορών που αφορούν κυρίως τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Απέναντι στο αδιέξοδο, οι δύο πλευρές αρχίζουν να εξετάζουν μια παράταση των διαβουλεύσεων.
Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Dominic Raab έκανε επίσης λόγο την Τετάρτη για "ένα περιθώριο ελιγμών" στο χρονοδιάγραμμα.
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019. Ο Barnier επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη, σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, να συνεχίσει έως το τέλος του 2020 να αντιμετωπίζει τη Βρετανία ως χώρα μέλος προκειμένου να βοηθήσει στη μετάβαση, ωστόσο "χωρίς δικαίωμα ψήφου" για το Λονδίνο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Διαβάστε: Boris Johnson: Νικήτρια η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης